Το κονδύλι από τους Ευρωπαϊους πολίτες και ένα μικρό ποσό από την ηπατίτιδα που προέκυψε, φαίνεται να σώζουν κάπως την κατάσταση, όσον αφορά το clawback του 2018 που θα επιστρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Με σχετικό έγγραφο που προωθήθηκε από το Υπουργείο Υγείας  την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρεται ότι το clawback της ιδιωτικής αγοράς -δεν περιλαμβάνεται το νοσοκομειακό- θα είναι 560 εκατ. ευρώ. Ποσό που ομολογουμένως απέχει από τα 620-630 εκατ. ευρώ που ακούγονταν από την πλευρά των θεσμικών οργάνων της φαρμακοβιομηχανίας τον περασμένο Οκτώβριο. 

Αν και κάποιοι από τον χώρο των εταιρειών ισχυρίζονται ότι μετά τις σχετικές προσθαφαιρέσεις που έκαναν στο excel του Υπουργείου, ανεβάζουν το clawback στα 580 εκατ. ευρώ για το 2018.

Ωστόσο, τα 560 εκατ. ευρώ, αν τελικά κάτσει η μπίλια σε αυτό το ποσό, είναι πλασματικά, ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, καθώς κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα βρεθούν (εξοικονομηθούν) αντίστοιχα ποσά την φετινή περίοδο για να μειωθούν οι περικοπές. Επίσης άγνωστοι Χ παραμένουν η πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που παραμένει ανεξέλεγκτη, αλλά και το πόσο πιο ακριβά θα είναι τα νέα φάρμακα που ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η συνολική δαπάνη της ιδιωτικής αγοράς, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πλευρά του κράτους για την περσινή χρονιά θα διαμορφωθεί στα 3,7 δισ. ευρώ. Μετά τις υπουργικές αλχημείες εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός από 1,945 δισ. ευρώ θα ανέβει περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Οσον αφορά την συμμετοχή των ασφαλισμένων για την περσινή χρονιά, αυτή θα διαμορφωθεί μεταξύ 550-600 εκατ. ευρώ.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό του rebate με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι εταιρείες και  θα είναι στα 440 εκατ. ευρώ. Ποσοστιαία ανά προϊόν μπορεί να είναι από 14% και να φθάνει το 30%, ενώ αν είναι καινούργιο προϊόν, αγγίζει το 50%.

Η πληροφόρηση για την περσινή υπέρβαση στην νοσοκομειακή δαπάνη είναι ότι τελικά έφθασε τα 400 εκατ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό να είναι 530 εκατ. ευρώ.

Μολονότι είναι πολύ νωρίς κανείς να πει το οτιδήποτε για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης την τρέχουσα περίοδο, πιθανότατα να προκύψουν κάποια νέα από τη συνάντηση που έχει προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης. Πάντως, η αίσθηση είναι ότι αν και το φάρμακο αποτελεί ανελαστική ζήτηση, ο πρώτος μήνας από πλευράς δαπάνης κινείται υποτονικά συμβάλλοντας σε αυτό οι πολιτικές εξελίξεις-αναταραχές αλλά και η κακοκαιρία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη