Ξεκίνησε σήμερα, 28 Mαρτίου, η διαπραγμάτευση για την Ηπατίτιδα C και σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εταιρεία που κλήθηκε είναι η Abbvie, ενώ έπονται η MSD και η Gilead. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προϋπoλογισμός αναμένεται να είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο που είχε οριστεί και ήταν 67 εκατ. ευρώ ή περίπου 4,8 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Τρεις ουσιαστικά ακούγεται ότι θα είναι οι λόγοι του μειωμένου προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα μιλάμε για θεαματική μείωση. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός ήταν για διάστημα 14 μηνών (Ιούλιος 2017-Αύγουστος 2018). Ο δεύτερος λόγος της φημολογούμενης μείωσης έχει να κάνει με τον ακριβέστερο προσδιορισμό του αριθμού των ατόμων που νοσούν. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την διαπραγμάτευση καθαυτή, δηλαδή την πίεση που θα ασκηθεί για καλύτερες τιμές, καθώς όπως υποστήριξαν πρόσφατα παράγοντες θεσμικών φορέων του κράτους, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να νερώσουν το κρασί τους και η φαρμακοβιομηχανία να καταλάβει ότι πελάτης είναι το κράτος και παράλληλα να επιτευχθεί πλήρης πρόσβαση όλων σε φάρμακα. Ακόμη και σήμερα, το 11% των ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες και φάρμακα λόγω του υψηλού κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες αναμένουν ότι ο προϋπολογισμός θα είναι μάλλον σε δωδεκάμηνη βάση και θα κυμανθεί μεταξύ 40-45 εκατ. ευρώ.
H λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV), αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες ηπατικής βλάβης παγκοσμίως και υπολογίζεται πως περίπου 71 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από αυτόν. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της ηπατίτιδας C -με στοιχεία 2017- εκτιμάται σε 1%, ενώ στη χώρα μας κυμαίνεται μεταξύ 0,83-1,79% στον γενικό πληθυσμό και συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου ανέρχεται σε 1,03-1,87% (•Ομάδες υψηλού κινδύνου: Χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, εκδιδόμενα άτομα κ.α.).
Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C, ενώ περισσότεροι από 75.000 δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, καθώς στατιστικά εκτιμάται ότι 4 στους 5, δηλαδή ποσοστό 80% εκείνων που πάσχουν από ηπατίτιδα C, το αγνοούν. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πρόκειται για µία ύπουλη, «αθόρυβη» νόσο, αφού για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ακόμη και σε ασθενείς που έχουν φτάσει στο στάδιο της κίρρωσης. Ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην υπο-διάγνωση της νόσου είναι η άγνοια των τρόπων μετάδοσης, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό, ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι επιπροστίθενται περίπου 3.700 νέες λοιμώξεις.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εξάλειψη της Ηπατίτιδας C, είναι πολύ σημαντικό να εξεταστούν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1945-1980 καθώς μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό την εποχή που ο έλεγχος του αίματος δεν ήταν δυνατός και λόγω της ασυμπτωματικής φύσης της νόσου να μη γνωρίζουν ότι έχουν εκτεθεί. Η παραπομπή των ανθρώπων με θετικό αντίσωμα για τον ιό της ηπατίτιδας C σε ένα από τα 24 ηπατολογικά κέντρα της χώρας θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθούν και να θεραπευτούν οι «χιλιάδες» αδιάγνωστοι ασθενείς
Δείτε τα Ηπατολογικά κέντρα εδώ.
H εξέταση για Ηπατίτιδα C ως ειδοποίηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
H ανάγκη εξέτασης για την ηπατίτιδα C, όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, βρίσκεται στο επίκεντρο της Επιτροπής για την υλοποίηση και παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα.
Πλέον οι ιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C (εξετάσεις βιολογικών υλικών 2 – Α/Α 99, με ICD10 διάγνωση Z10.8).
Με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.
Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των ιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C.
Σημειώνεται ότι, η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την προσπάθεια εξάλειψης της νόσου στην Ελλάδα, ως σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει ως βασικές ενέργειες:
τη μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου τη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη