Κατάργηση μίας σειράς ελεγκτικών φορέων και ένταξή τους στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προβλέπεται στο πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας, με τίτλο "Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης".

Στο άρθρο 81 του νομοθετήματος, αναφέρεται πως καταργούνται η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του υπουργείου Υγείας και μία σειρά φορέων που υπάγονται σε αυτή, μεταξύ των οποίων και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας.

Υπάγονται, επίσης, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων έργων (ΣΕΔΕ), το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Μεταφορών (ΣΕΕΜΕ) και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ).

Η υπό ίδρυση Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό, την εποπτεία και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του συνόλου των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ορίζεται, δε, ως υπεύθυνος Φορέας για την εφαρμογή και αξιολόγηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού κατά της Διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, για πρώτη φορά ιδρύεται ένας πραγματικά ανεξάρτητος φορέας, με οριζόντια αρμοδιότητα για την ενίσχυση της λογοδοσίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, με τα απαιτούμενα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, σύμφωνα με τις καλές διεθνείς πρακτικές που έχει κυρώσει η Ελλάδα.

Θα έχει διοικητική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της.

Θα υπόκειται, ωστόσο, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της Βουλής και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Θεσπίζεται, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικών και εξωτερικών μηχανισμών ελέγχου και εξισορρόπησης, προκειμένου να υπάρχει ακεραιότητα, διαφάνεια και λογοδοσία.

"Η Αρχή σκοπεύει να κινητοποιήσει όλες τις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως τους πολλούς άξιους και έμπειρους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.

Αντιπρόεδρος

Στο ΣΕΥΥΠ έχει στο ενεργητικό του μία σειρά από υποθέσεις που έχει εξετάσει και φέρει σε πέρας, όπως την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ.

Έχει συνδεθεί, ωστόσο, και με περιπτώσεις, όπως η πρόσφατη μετακίνηση σε αυτόν του απερχόμενου αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Πρόσφατες είναι οι προσφυγές έντεκα "κομμένων" επιθεωρητών, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί από άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να στελεχώσουν το Σώμα.

Κατήγγειλαν πως η επιτροπή που έκανε τις κρίσεις δεν λειτούργησε με αντικειμενικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός ΣΕΥΥΠ, παρά τα προσόντα και την εμπειρία τους.

Το ΣΕΥΥΠ υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας και η δύναμή του ανέρχεται σε περίπου 100 επιθεωρητές και 30 βοηθούς.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου