Μία καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) νευροχειρουργικών περιστατικών, λειτουργεί στο "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας.
Είναι ενταγμένη στο Νευροχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου και έχει ήδη νοσηλεύσει, σε συνθήκες εντατικής θεραπείας, 850 και πλέον ασθενείς.
Η δημιουργία της ήταν ένα όραμα του συντονιστή διευθυντή της κλινικής Νίκου Γεωργακούλια (φωτογραφία κάτω αριστερά) και έγινε πράξη από τον προϊστάμενο του Νευροχειρουργικού τμήματος Ιωάννη Σαπουντζή (φωτογραφία κάτω δεξιά) και το προσωπικό.
Το εγχείρημα ήταν τρομερά φιλόδοξο και τιμήθηκε πρόσφατα με το χρυσό βραβείο στα Health Care Business Awards 2019. Ο κ. Γεωργακούλιας εξηγεί στο Iatronet:
"Είναι η πρώτη και μοναδική μονάδα αυτού του είδους στη χώρα, η οποία δημιουργήθηκε σε καιρούς χαλεπούς και με τρομερές δυσκολίες.
Το προσωπικό της κλινικής και η διοίκηση του νοσοκομείου ασχολήθηκαν ενεργά. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Νευροχειρουργικό Ινστιτούτο, το οποίο θα είναι αντίστοιχο με τα λειτουργούντα στο εξωτερικό.
Αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, καθώς η Νευροχειρουργική κλινική του 'Γ. Γεννηματάς' της Αθήνας εκτελεί σήμερα τις περισσότερες και βαρύτερες χειρουργικές επεμβάσεις στον ελληνικό χώρο".
Τις δυνατότητες της μονάδας παρουσιάζει ο κ. Σαπουντζής:
"Στο Νευροχειρουργικό τμήμα λειτουργεί μονάδα αυξημένης φροντίδας, με ανεπτυγμένη δύναμη επτά κλινών. Η λειτουργία της ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου 2016 και έχουν νοσηλευθεί σε συνθήκες εντατικής θεραπείας 850 και πλέον ασθενείς.
Έγινε πράξη χάρη στις προσπάθειες του συντονιστή διευθυντή, της διοίκησης, καθώς και τον επαγγελματικό ζήλο και αυταπάρνηση του προσωπικού. Σε εποχές υποστελέχωσης, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για ποιοτική νοσηλεία των ασθενών".
Αναμονή
Το ΕΚΑΒ διαχειρίζεται καθημερινά 20 έως 25 αιτήματα για βαριά περιστατικά που αναζητούν κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), και οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς περιμένουν πλέον των πέντε ημερών την ανεύρεση κλίνης.
Σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένων μονάδων νευρο – εντατικής θεραπείας, καθίσταται δύσκολη η διαχείριση σύμπλοκων νευροχειρουργικών περιστατικών, που απαιτούν νοσηλεία σε κλίνη μονάδων αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) ή εντατικής θεραπείας, είτε επειγόντως είτε προγραμματισμένα στα πλαίσια δύσκολων επεμβάσεων εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε στόχος η ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων η δημιουργία μία μονάδας αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση νευροχειρουργικών ασθενών, στα πρότυπα των διεθνών σύγχρονων κέντρων.
Η σκέψη για την ανάπτυξη νευροχειρουργικής μονάδας γεννήθηκε από την ανάγκη αλλά και από την εμπειρία που έχουν τα στελέχη της κλινικής από κέντρα του εξωτερικού.
Επείγοντα
Η νευροχειρουργική κλινική διαχειρίζεται πλήθος επειγόντων περιστατικών και καλύπτει πλήθος σύμπλοκων περιστατικών, τα οποία απαιτούν μετεγχειρητική παρακολούθηση σε περιβάλλον αυξημένης φροντίδας.
Αποτελεί, εξάλλου, κέντρο αναφοράς για τη χειρουργική ανευρυσμάτων, όγκων υποφύσεως, όγκων βάσης κρανίου και ογκολογικών περιστατικών, για τα οποία δέχεται παραπομπές από όλη την Επικράτεια.
Χειρουργούνται, για παράδειγμα, περί τα 70 ανευρύσματα και περί τα 70 αδενώματα υπόφυσης ετησίως, αριθμός μακράν μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη κλινική στην ελληνική επικράτεια.
Με τη νέα μονάδα, καλύπτονται οι ανάγκες των νευροχειρουργικών ασθενών και ελαττώνονται αισθητά τα προβλήματα από τη διαρκή έλλειψη ικανού αριθμού κλινών στις ΜΕΘ.
Εξοπλισμός
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της αναπτύσσεται και ανανεώνεται συνεχώς, σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Έχει, δε, ενταχθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου, γεγονός που ενδυναμώνει τη θέση της, τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και στελέχωσης και τις δυνατότητες βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Κυριότερη πρόκληση αποτελεί η χρηματοδότηση των πλάνων ανάπτυξης, σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας. Πρόκληση αποτελεί, επίσης, και το να γίνει διαχειρίσιμος ο ολοένα αυξανόμενος όγκος εργασιών, όπως αυτός διαμορφώνεται, καθώς η ελληνική κοινωνία αναζητεί υπηρεσίας υγείας υψηλού επιπέδου και αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα.
Στους μελλοντικούς στόχους και προκλήσεις του τμήματος περιλαμβάνονται η απόκτηση σύγχρονης κεντρικής μονάδας ελέγχου, φορητού αξονικού τομογράφου, ώστε να μη χρειάζεται να μετακινούνται οι ασθενείς και κυρίως να μπορούν να διενεργηθούν εξετάσεις σε ασθενείς που δεν είναι ασφαλές να μετακινηθούν.
Επιδιώκεται, παράλληλα, η περαιτέρω στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό και η αύξηση της δύναμής της.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024