Τις θέσεις των 36 φορέων του Δικτύου ‘Αργώς’ για την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα στην Ψυχική Υγεία, δίνει με επιστολή του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα για τις αγορές ακριβών κοστουμιών, με χρήματα που είχαν διατεθεί σε δομές Ψυχικής Υγείας της βόρειας Ελλάδας, ο κ. Θεοδωρουλάκης αφήνει αιχμές για πολιτικά καθοδηγούμενη υπόθεση. Αναφέρει, δε, ότι το θέμα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη.

Στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι φορείς έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα από τη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγείας - Πρόνοιας, από το ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Σώμα Ειδικών Ελέγχων, του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί άλλα αρνητικά αποτελέσματα ελέγχων.

Παρόλα αυτά, το Δίκτυο των φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ‘Αργώς’ έχει ως αίτημα εδώ και τέσσερα χρόνια τη συστηματική και σε βάθος αξιολόγηση του επιστημονικού έργου των δομών, καθώς και το σε βάθος διαχειριστικό έλεγχο σύμφωνα με ένα αντικειμενικό σύστημα διαχείρισης, αξιολόγησης και ελέγχου.

Δυστυχώς, το υπουργείο Υγείας κωφεύει και αδυνατεί να το πράξει, γιατί δεν θέλει να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της ψυχικής υγείας που το ίδιο προκαλεί με την υποχρηματοδότηση των δομών. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ο τέως υφυπουργός Υγείας κ.

Κωνσταντόπουλος είχε πει στις 25 Νοεμβρίου 2008 ότι ‘…δυστυχώς δεν καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε ένα σύστημα ελέγχων και έτσι τα προβλήματα συνεχίζονται... κατηγορώντας πολλές φορές άδικα τους φορείς…’.

Οι φορείς που καταγγέλλει για τα σκάνδαλα ο προϊστάμενος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) αντιμετωπίζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια συνεχή υποχρηματοδότηση που για το έτος 2008 έφτασε το –40%.

Αποτέλεσμα της οποίας είναι η μη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους, η διακοπή λειτουργίας δομών και η υπολειτουργία πολλών άλλων. Για την αντιμετώπιση της παραπάνω κρίσης ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη και η Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών έχουν εγκαλέσει την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (σας επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα) και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε αναστολή των πληρωμών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία - Πρόνοια και, την Παρασκευή που μας πέρασε, απείλησε την Ηγεσία του υπουργείου Υγείας με διακοπή της χρηματοδότησής του στην περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δε διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των παραπάνω δομών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα επισκέπτεται την Ελλάδα στις 6 και 7 Απριλίου 2009 ώστε σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων να προχωρήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία - Πρόνοια και ίσως σε επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ.

Αιχμές

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου διερωτώνται μήπως οι καταγγελίες είναι αντιστάθμισμα στα παραπάνω. Ο προϊστάμενος του ΣΕΥΥΠ μήπως έχει ως πολιτικούς προϊστάμενους τους εγκαλούμενους από τις παραπάνω ανεξάρτητες αρχές οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να μεταφέρουν τις ευθύνες στις πλάτες των μη κυβερνητικών οργανώσεων, συκοφαντώντας αυτές, ώστε να μην χρεωθούν το επερχόμενο πολιτικό κόστος από τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη και προκαλεί πολλά ερωτηματικά πώς ένας δημόσιος λειτουργός δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας και τα σχολιάζει και δημόσια μάλιστα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας