Μήνα εκδηλώσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ διοργανώνει η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών , στα πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου 2011).
Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει μήνα ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
1.21/9/2011, Hilton,13:00: Συνέντευξη Τύπου για το σκοπό του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ. Θα ανακοινωθούν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Θα μιλήσουν η κα Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, η Δρ.
Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης – Νοσοκομείο Υγεία και ο κ. Νίκος Σκαρμέας, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
2. 21/9/2011, Δημαρχείο Αμαρουσίου, 18:00: Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς στο Μαρούσι σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημαρχείο με θέμα ‘Νόσος Αλτσχάιμερ, η πρόκληση του 21ου αιώνα’.
Θα μιλήσει ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης και η πρόεδρος της Εταιρείας μας Δρ. Π. Σακκά και θα γίνουν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών.
3. Κυριακή 25/9/11, Πλατεία Συντάγματος, 10:00: Συμβολική πορεία με κεντρικό σύνθημα "Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα", για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 10:00 το πρωί και θα τερματιστεί στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών, μελών ΚΑΠΗ και με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων.
4. Κυριακή 25/9/11, Ζάππειο Μέγαρο, 11:00-18:00: Ημερίδα αφιερωμένη στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της Άνοιας. Η Ημερίδα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την πρόληψή της και περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
- Τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών
- Συνάντηση με τον ειδικό: Ερωτήσεις από το κοινό σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας για την νόσο Αλτσχάιμερ και τις άλλες μορφές άνοιας
- Ομάδες φυσικής άσκησης: Γυμναστές δίνουν οδηγίες για προγράμματα γυμναστικής κατάλληλα για άτομα της τρίτης ηλικίας ως μέσο πρόληψης της άνοιας
- Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με οθόνες αφής (πρόγραμμα SOCIABLE). Οι συμμετέχοντες θα διασκεδάσουν και ταυτόχρονα θα εξασκήσουν τις γνωστικές τους λειτουργίες με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας
- Συμβουλές υγιεινής διατροφής - Μέτρηση αγγειακών παραγόντων κινδύνου (σάκχαρο, πίεση)
- Προβολή και διανομή έντυπου υλικού σχετικά με την άνοια για τους φροντιστές, το ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες υγείας.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]