Διαχείριση Μεταβολικού Συνδρόμου

Ο όρος «μεταβολικό σύνδρομο» περιγράφει το σύνολο των πιο επικίνδυνων παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (T2DM). Το σύνδρομο αυτό εκδηλώνεται στο 25% του πληθυσμού των ενηλίκων παγκοσμίως.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι η υψηλή περιφέρεια μέσης, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (≥ 150 mg/dL), τα μειωμένα επίπεδα «καλής χοληστερόλης» (HDL-C) (< 40 mg/dL στους άνδρες και < 50 mg/dL στις γυναίκες), η υψηλή αρτηριακή πίεση (συστολική ≥ 130 ή/και διαστολική ≥ 85 mm Hg) και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας (≥ 100 mg/dL, HbA1c ≥ 6,5%).2,3 Διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου τίθεται όταν συνυπάρχουν τρεις ή περισσότεροι από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τρεις φορές υψηλότερος4 και η θνητότητα από τέτοια επεισόδια είναι 2,3 φορές υψηλότερη στους άνδρες και 2,6 φορές υψηλότερη στις γυναίκες, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς το σύνδρομο. 5 Επιπλέον, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν T2DM.1 Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί σημαντικό δείκτη πρόβλεψης της εκδήλωσης διαβήτη σε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς.6 Τα άτομα με διαβήτη ή/και προϋπάρχουσα CVD διατρέχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώνουν στεφανιαία ή καρδιαγγειακή νόσο και να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία.7 Η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης και ο κίνδυνος για CVD εμφανίζουν υψηλή συσχέτιση μεταξύ τους. 

Εδώ και πολλές δεκαετίες, η Roche επενδύει εντατικά στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών λύσεων που βοηθούν τους επαγγελματίες της υγείας μέσω βελτίωσης του προσυμπτωματικού ελέγχου, της διάγνωσης, της παρακολούθησης και της θεραπείας των ατόμων που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Με τις παρακλίνιες αλλά και εργαστηριακές λύσεις cobas® και με το σύστημα ελέγχου γλυκόζης Accu-Chek, η Roche προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά διαγνωστικών προϊόντων για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη.

Με την εγκαινίαση του cobas b 101, η μακροχρόνια δέσμευση της Roche προχωρά σε νέα επίπεδα εξυπηρέτησης των επαγγελματιών της υγείας, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας & διαγνωστικά ιατρεία. Η σημαντικότερη πρόοδος, από ιατρικής πλευράς, είναι η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, ώστε να ξεκινά γρήγορα η κατάλληλη θεραπεία.

Η λήψη των συνιστώμενων φαρμάκων είναι μία μόνο πτυχή της θεραπείας· η επιμελής τροποποίηση του τρόπου ζωής βοηθά και αυτή στον καλύτερο έλεγχο των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Σε αυτό περιλαμβάνεται η βελτίωση της διατροφής και της σωματικής άσκησης προκειμένου να μειωθεί το σωματικό βάρος, που αποτελεί έναν από τους πέντε παράγοντες κινδύνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Roche συμμετέχει σε μια σειρά από διεθνή προγράμματα πληροφόρησης για την υγεία, που αποσκοπούν στην υποστήριξη των ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα. Έτσι, η Roche αποτελεί επίσημο συνεργάτη του Παγκόσμιου Ιδρύματος Διαβήτη (WDF) και προσφέρει υποστήριξη στα 175 προγράμματα του ιδρύματος σε όλον τον κόσμο. Σε συνεργασία με το WDF, η Roche εργάζεται πάνω σε μια βιώσιμη προσέγγιση για την ανάπτυξη αξιόπιστων δομών για προσβάσιμη, ολιστική περίθαλψη υψηλής ποιότητας για τα άτομα με διαβήτη. Αυτό συμβαδίζει με τον γενικό στόχο της εταιρείας, που είναι η βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Παραπομπές
1) International Diabetes Federation (2012). IDF worldwide definition of the metabolic syndrome. Available at http://www.idf.org/metabolic-syndrome. Last accessed August 2012.
2) Alberti et al (2009). Circulation 120:1640-1645.
3) NCEP (2002). Circulation 106:3143-3421.
4) Paoletti R, Bolego C, Poli A, et al. Metabolic syndrome, inflammation and atherosclerosis. Vasc Health Risk Manage. 2006;2:145–52
5) Hu G, Qiao Q, Tuomilehto J, Balkau B, Borch-Johnsen K, Pyorala K; DECODE Study Group (2004). Arch Intern Med. May 24;164(10):1066-76.
6) Ford et al (2008). Diabetes Care 31:1898-1904.
7) Malik et al (2004). Circulation 110:1245-1250.

Καρδιακοί βιοδείκτες στην πρώιμη διάγνωση του εμφράγματος

Έγκαιρη υποστήριξη στα οξέα συμβάματα

Η καρδιακή προσβολή (ή αλλιώς «έμφραγμα του μυοκαρδίου», ΕΜ) είναι μια συχνή καρδιακή διαταραχή, ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα, που μπορεί να αποτελεί εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Κάθε χρόνο, πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, με 4,3 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη μόνο. Για τον ιατρό, το ΕΜ μπορεί να έχει διάφορες εκδηλώσεις: από κανένα σύμπτωμα μέχρι έντονο πόνο στο στήθος που συνήθως αντανακλάται στο σαγόνι, στη ράχη ή σε ένα ή και τα δύο χέρια του ασθενούς. Ο πόνος οφείλεται σε μια διαφορά μεταξύ της παροχής και των αναγκών της καρδιακής αιμάτωσης, που συχνά προκαλείται από απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας από έναν θρόμβο προερχόμενο από ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας. Τα σημεία και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν στηθάγχη, δύσπνοια, λιποθυμία, υπόταση, ζάλη και εφίδρωση.

Οι καρδιακοί βιοδείκτες προσφέρουν υποστήριξη στους επαγγελματίες της υγείας που καλούνται να πάρουν αποφάσεις αντιμέτωποι με ένα επείγον περιστατικό όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα πρώτα αποτελέσματα του ηλεκτροκαρδιογραφικού (ΗΚΓ) ελέγχου μπορούν να υποδείξουν την παρουσία ΕΜ, αλλά δεν διαγιγνώσκονται όλα τα ΕΜ μέσω ΗΚΓ. Για την υποβοήθηση της διάγνωσης και για τη βελτίωση της διαστρωμάτωσης ως προς τον κίνδυνο, οι εξετάσεις καρδιακών βιοδεικτών υποστηρίζουν τους ιατρούς ώστε να ξεκινούν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να ανιχνευθεί βάσει της αύξησης των επιπέδων των καρδιακών τροπονινών στο αίμα. Οι καρδιακές τροπονίνες [τροπονίνη T (TnT) και τροπονίνη I (TnI)] είναι οι προτιμώμενοι δείκτες για το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Για τον ταχύ προσδιορισμό της καρδιακής τροπονίνης Τ στο αίμα, η ποσοτική ανάλυση Roche CARDIAC® T βοηθά τον ιατρό να δράσει έγκαιρα, δίνοντας τα πρώτα αποτελέσματα σε λιγότερο από 15 λεπτά από την έναρξη της μέτρησης.

Η ανάλυση καρδιακής τρονονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας Elecsys® βοηθά τους καρδιολόγους να διαγνώσουν ή να αποκλείσουν το ΕΜ, καθώς μετρά επίπεδα τροπονίνης Τ τα οποία δεν μπορούσαν να ανιχνευτούν μέχρι τώρα με τις συμβατικές αναλύσεις καρδιακών τροπονινών. Η ανάλυση ακολουθεί τις πιο πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC).
Έγκαιρες προληπτικές ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένα μείζον τροποποιήσιμο χαρακτηριστικό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι και η δίαιτα χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων και η σωματική άσκηση.

Διάγνωση και Διαχείριση Καρδιακής ανεπάρκειας

Κάτι παραπάνω από μια αντλία

Η καρδιά δεν είναι απλώς ένας μυς που προωθεί το αίμα στο σώμα μας. Λειτουργεί και ως ενδοκρινής αδένας που εκκρίνει πεπτίδια και ορμόνες. Σε περίπτωση ανεπάρκειας, τα καταπονημένα κύτταρά της εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες κάποιων ουσιών που ονομάζονται νατριουρητικά πεπτίδια, όπως το Ν-τελικό τμήμα μιας προορμόνης, του νατριουρητικού πεπτιδίου (NT proBNP).

Η ανάλυση NT proBNP της Roche μετρά τα επίπεδα του πεπτιδίου αυτού και βοηθά τους ιατρούς να διαπιστώσουν εάν οι ασθενείς τους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και να αξιολογήσουν την πρόγνωσή τους. Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι το NT proBNP βοηθά τους ιατρούς να καθοδηγήσουν και να ρυθμίσουν τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών. Στόχος της καίριας κλινικής δοκιμής GUIDE IT είναι να καταδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της καθοδηγούμενης βάσει NT proBNP θεραπείας για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η κλινική δοκιμή GUIDE-IT

Μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην καθοδήγηση θεραπείας βάσει του βιοδείκτη NT proBNP μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο θεραπείας για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

Η καρδιακή ανεπάρκεια (HF) χαρακτηρίζεται από επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, συχνές νοσηλείες, πολύπλοκες φαρμακευτικές αγωγές, υψηλό κόστος θεραπείας και υψηλή θνητότητα. Πρόσφατες κλινικές δοκιμές, όπως η PROTECT, δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της HF μπορεί να βελτιωθεί εάν το θεραπευτικό σχήμα ρυθμιστεί με βάση την κλινική εκτίμηση και τα επίπεδα του βιοδείκτη NT proBNP στο αίμα, με την ανάλυση Elecsys® proBNP της Roche.

Μια νέα μελέτη επιδιώκει να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν ότι η καθοδήγηση της θεραπείας καρδιακής ανεπάρκειας βάσει του βιοδείκτη NT proBNP ελαττώνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα των ασθενών. Η μελέτη GUIDE IT (GUIDing Evidence based therapy using biomarker Intensified Treatment: Καθοδήγηση τεκμηριωμένης θεραπείας μέσω αγωγής υποβοηθούμενης με βιοδείκτη) αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, του ακαδημαϊκού τομέα και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, που συνεισέφερε στη χρηματοδότηση της μελέτης.

Η προοπτική τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή GUIDE IT, με εκτιμώμενη διάρκεια από το Δεκέμβριο του 2012 έως το 2016, επιδιώκει να επαληθεύσει την υπόθεση πως η διατήρηση των επιπέδων NT proBNP στις επιθυμητές τιμές, σε συνδυασμό με φροντίδα βασισμένη στις κατευθυντήριες οδηγίες πρακτικής, μπορεί να παρατείνει τον χρόνο μέχρι τη νοσηλεία λόγω HF, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει τη θνητότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη