Το κύριο όπλο της σύγχρονης γαστρεντερολογίας για τη διαχείριση ασθενών με οξέα, αλλά και  χρόνια νοσήματα, είναι η ενδοσκόπηση. «Η επεμβατική ενδοσκόπηση σήμερα δίνει αποτελεσματικές λύσεις σε καταστάσεις, όπου πριν λίγα χρόνια η μοναδική λύση ήταν το χειρουργείο. Εκκόλπωμα Zenker, ευμεγέθεις πολύποδες στομάχου, λεπτού εντέρου ή παχέος εντέρου, αδενώματα φύματος, στενώσεις χοληδόχου ή παγκρεατικού πόρου αντιμετωπίζονται πλέον επιτυχώς ενδοσκοπικά, μειώνοντας το χρόνο νοσηλείας και τη  νοσηρότητα», τονίζει ο Σπήλιος Μανωλακόπουλος, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος, αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 38oυ Πανελλήνιου Γαστρεντερολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-9 Δεκεμβρίου 2018 στο Divani Caravel στην Αθήνα.

Το 38o Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση για τα νοσήματα του πεπτικού συστήματος στην Ελλάδα. Όσοι ασχολούνται με την έρευνα και την κλινική πρακτική ασθενειών του πεπτικού, του ήπατος και του παγκρέατος θα συγκεντρωθούν στο χώρο του συνεδρίου για να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να σχολιάσουν τις νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών τους.

Σε ότι αφορά τον τομέα της Επεμβατικής Ενδοσκόπησης, θα παρουσιαστούν σε ζωντανή μετάδοση από ενδοσκοπικές αίθουσες πολλές νέες ενδοσκοπικές μέθοδοι, σε ασθενείς με επιλεγμένα νοσήματα του πεπτικού σωλήνα και των χοληφόρων. Εξειδικευμένοι επεμβατικοί ενδοσκόποι από την Ελλάδα και έμπειροι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό θα δείξουν την ιδανική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενών, όπως προτείνεται από τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες.

Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο προσκήνιο τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, νοσήματα με αυτοάνοση αιτιολογία που προσβάλλουν πρωταρχικά τον πεπτικό σωλήνα και δευτερογενώς και άλλα συστήματα του οργανισμού, με χρόνια διαδρομή και σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Όπως επισημαίνει ο κ. Μανωλακόπουλος, «σήμερα νεότερα φάρμακα παρεμβαίνουν στο επίπεδο της ρύθμισης της ανοσιακής απόκρισης και βελτιώνουν κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενειών, αλλάζοντας ουσιαστικά τη ζωή των πασχόντων. Όλες οι εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου θα αναλυθούν σε ποικίλες συνεδρίες με την συμμετοχή εξειδικευμένων ομιλητών».

Εξάλλου στο χώρο ευθύνης του γαστρεντερολόγου ανήκουν και τα νοσήματα του ήπατος, για τα οποία οργανώνονται  ανάλογες ομιλίες. «Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε ειδικά στην εξέλιξη της θεραπείας της χρόνιας ηπατίτιδας C, μιας ιογενούς ηπατίτιδας, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν δυσίατη ή και ανίατη και οδηγούσε τον πάσχοντα στην κίρρωση, τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο και το θάνατο. Η έλευση των καινούριων αντιϊκών θεραπειών, απαλλαγμένων παρενεργειών,  προσφέρουν ποσοστά ίασης που προσεγγίζουν το 100% και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι στο εγγύς μέλλον η ηπατίτιδα C θα είναι η πρώτη λοιμώδης νόσος που θα εξαλειφθεί. Όλες οι λεπτομέρειες για τα φάρμακα, τα θεραπευτικά σχήματα, τις ενδείξεις θεραπείας και το Εθνικό Σχέδιο Εκρίζωσης της Νόσου θα συζητηθούν εκτενώς στη διάρκεια του Συνεδρίου», τονίζει ο κ. Μανωλακόπουλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη