Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Α. Τσουκαλάς θίγοντας το θέμα της απόσυρσης ζωτικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά με αφορμή τη μείωση των τιμών χονδρικής τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εταιρειών - που σχολιάστηκαν εκτενώς στο διεθνή τύπο - δύο μεγάλες δανικές φαρμακοβιομηχανίες αποσύρουν ένα σημαντικό αριθμό φαρμάκων από την ελληνική αγορά, αρνούμενες να συμμορφωθούν με τις 25% κατά μέσο όρο χαμηλότερες τιμές χονδρικής που πρόσφατα όρισε η ελληνική κυβέρνηση.

Τα φάρμακα που αποσύρονται από τις δύο εταιρείες είναι τα πλέον σύγχρονα που διαθέτουν. Ενδεικτικά, η μία φαρμακοβιομηχανία αποσύρει 17 σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, ενώ διατηρεί στην κυκλοφορία υποδεέστερα φάρμακα, παλαιότερης τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση της νόσου, κίνηση που επηρεάζει περισσότερους από 50.000 ασθενείς διαβήτη στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι τέτοια μέτρα έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής χιλιάδων Ελλήνων ασθενών, οι οποίοι καταδικάζονται στη χρήση παρωχημένων σκευασμάτων και σε αυξημένους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους (π.χ. η χρήση υποδεέστερων μεθόδων για την παροχή ινσουλίνης στους νοσούντες είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αυξημένες επιπλοκές).

Είναι επίσης βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν φαινόμενα μαύρης αγοράς και κερδοσκοπίας για την προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων από τους ασθενείς.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητά εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κίνηση αυτή των εταιρειών και ζητά τον έλεγχο των τιμοκαταλόγων τους και της κερδοφορίας τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ζητά επίσης πληροφορίες για την τήρηση της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προβλέπει τη διαφάνεια τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και τη δημιουργία μόνιμου ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου παρακολούθησης τιμών των φαρμάκων.

Ο κος Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά: ‘Είναι εξαιρετικά θλιβερό αλλά και ανησυχητικό το γεγονός της απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά και θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσουν άμεσα για την προστασία των Ελλήνων ασθενών.

Αυτό που ξεκίνησε σαν μια κρίση οικονομικού ελλείμματος για τη χώρα μας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, εφόσον το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζεται σαν τριτοκοσμικό και οι Έλληνες υποβιβάζονται σε πολίτες τρίτης κατηγορίας.

Η υγεία των Ελλήνων πολιτών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους spread και επιτοκίων δανεισμού. Ο συνδυασμός από τη μια μεριά ληστρικών εταιρειών που λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος (είτε αυτές είναι φαρμακοβιομηχανίες, είτε διεθνείς οίκοι αξιολόγησης) και από την άλλη μιας κυβέρνησης που εξακολουθεί να νομοθετεί ερασιτεχνικά χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την πραγματικότητα των διεθνών αγορών, είναι εκρηκτικός και επικίνδυνος για τον τόπο’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]