‘Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη γνώση των επιστημονικών συμπερασμάτων τα οποία δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία’ τονίζει ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Tζον Ντάλι.

Στην απάντησή του, ο κ. Ντάλι επισημαίνει την ύπαρξη προκλινικών και επιδημιολογικών στοιχείων που δείχνουν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και διαφόρων σημαντικών ασθενειών των οστών ή των μυών (όπως επίσης καρκίνων και διαβήτη).

Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές για καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται, αυτόν τον καιρό, να αναλάβει δράση ευαισθητοποίησης όσον αφορά την ανεπάρκεια βιταμίνης D στο πλαίσιο του προγράμματος υγείας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς και Θεόδωρος Σκυλακάκης μαζί με τη Γερμανίδα Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Weisgerber, το οικονομικό βάρος που οφείλεται στην κακή υγεία λόγω ανεπαρκούς κατανάλωσης βιταμίνης D, υπολογίζεται πανευρωπαϊκά σε 187 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών για το αν προτίθεται να προβεί στην επανεξέταση των σημερινών ορίων εμπλουτισμού των τροφίμων με βιταμίνη D, δράση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υποβιταμίνωσης που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, ο Ευρ.

Επίτροπος επισημαίνει ότι η Επιτροπή βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με το θέμα αυτό και τονίζει ότι θα λάβει υπόψη για τον καθορισμό των ποσοτήτων Βιταμίνης D όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, όπως π.χ.

την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων που εξετάζει τα δυσμενή αποτελέσματα της υψηλής πρόσληψης βιταμίνης D.

H συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D είναι 5 μικρογραμμάρια (μg), ενώ η ελάχιστη ποσότητα ώστε ένα τρόφιμο να χαρακτηρίζεται ως ‘ενισχυμένο’, είναι τα 0,75 μικρογραμμάρια (την ίδια ώρα που τα νέα επιστημονικά δεδομένα συνιστούν ως ελάχιστο όριο τα 20 μικρογραμμάρια).

Σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών για τις ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την κατάσταση του ευρωπαϊκού πληθυσμού όσον αφορά την επάρκεια πρόσληψης Βιταμίνης D και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, ο Επίτροπος ανέφερε τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος EURRECA (EURopean micronutrients RECommendations Aligned), μέσω του οποίου έχουν αναπτυχθεί κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής για την περιγραφή των επιπέδων βιταμίνης D και μελετάται μια συστηματική επανεξέταση της πρόσληψής της.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Υγείας, ο κ. Τσουκαλάς και ο κ. Σκυλακάκης δήλωσαν: ‘Υπάρχουν όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με μια σειρά από επικίνδυνες ασθένειες. Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά αν λάβουμε υπόψη ότι πάνω από το 50 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Το μεγάλο οικονομικό κόστος της έλλειψης βιταμίνης D είναι φυσικά ελάχιστο μπροστά στο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος των εκατομμυρίων ανθρώπων των οποίων η ευημερία τίθεται σε κίνδυνο λόγω της έλλειψης μιας βιταμίνης, η οποία, σημειωτέον, παράγεται απλά και μόνο με 15-20 λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως.

Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει πολλούς από εμάς να περνούμε πολλές ώρες την ημέρα σε κλειστούς χώρους. Η έλλειψη βιταμίνης D δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο τους κατοίκους των βόρειων χωρών, αλλά δυστυχώς και τους Έλληνες.

Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαία η ενημέρωση του πληθυσμού και της ιατρικής κοινότητας για τη χρησιμότητα της Βιταμίνης D. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε όλοι (και ιδιαίτερα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, που έχουν αυξημένες ανάγκες) να ακολουθήσουμε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και επαρκή έκθεση στον ήλιο ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής.

Καμιά φορά όμως η πρόληψη δεν είναι αρκετή. Τα εμπλουτισμένα με βιταμίνες τρόφιμα αποτελούν μια από τις λύσεις για τη γενική θωράκιση του πληθυσμού απέναντι σε πλήθος προβλημάτων υγείας και θα πρέπει να την εξετάσουμε. Αναμένουμε με προσοχή τα επιστημονικά στοιχεία που συγκεντρώνονται σχετικά με τη Βιταμίνη D και θα παρακολουθούμε στενά τις δράσεις που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από αυτό το θέμα.’

*Η Βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και των μυών, καθώς και για τη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η έκθεση του ευρωπαϊκού πληθυσμού στο ηλιακό φως, που αποτελεί τη βασική πηγή βιταμίνης D, μειώνεται συνεχώς λόγω της εξέλιξης του σύγχρονου τρόπου ζωής και της αλλαγής συνηθειών.

Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής σχετίζεται με σοβαρές νόσους, συμπεριλαμβανομένων της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων ειδών καρκίνου, του σακχαρώδους διαβήτη, της αυξημένης ευαισθησίας σε λοιμώξεις, και, ως εκ τούτου, με αυξημένη θνησιμότητα.

Αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή 
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας