ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
και τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ΘΕΜΑ: Ελάχιστη σχέση με τις πράξεις της έχει το 'όραμα' της κυβέρνησης για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας
Τα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν και αναπαράγονται εξαιτίας του ασαφούς και αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών τους, συνεχίζουν να προσφέρουν αποκεντρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα χάρη στην προσφορά των εργαζομένων σε αυτά.
Υπάρχουν, ωστόσο, περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τις παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Πρόσφατα έχει ανακοινωθεί η ίδρυση δύο νέων Κέντρων Πρόληψης -ενός στη Δράμα και ενός στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου- καθώς και ενός παραρτήματος του υπάρχοντος Κέντρου Πρόληψης Νομού Σάμου, στην Ικαρία. Πρόκειται για βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αν δεν διασφαλιστεί η ύπαρξη και ανάπτυξη των δομών αυτών, με την άμεση και βιώσιμη επίλυση του θεσμικού τους προβλήματος για όλα τα Κέντρα Πρόληψης και των Παραρτημάτων τους, θα συνεχίσουμε ως χώρα το παράδοξο να αποδεχόμαστε επιστημονικές υπηρεσίες 'θεσμό', με ευθύνη των εργαζομένων, στο πλαίσιο αθέσμητων δομών, με ευθύνη της Πολιτείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη ο προγραμματισμός αναφορικά με την πρόσληψη των εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις δομές αυτές σε Δράμα, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και Ικαρία, και αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας των αντίστοιχων Κέντρων Πρόληψης.
Από την άλλη πλευρά, παρά τα βήματα για κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας, μεγάλες, πολυπληθείς αστικές περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας παραμένουν χωρίς Κέντρα Πρόληψης και χωρίς σχεδιασμό για άμεση κάλυψη των σχετικών αναγκών.
Παράδειγμα αποτελούν οι Δήμοι της Νομαρχίας Πειραιά, όπου παρότι οι ανάγκες είναι τεράστιες και μόνιμες, καλούνται περιστασιακά εργαζόμενοι Κέντρων Πρόληψης από άλλες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απουσία οικείων Κέντρων Πρόληψης.
Για παράδειγμα, στα τέλη του 2009 εργαζόμενοι Κέντρου Πρόληψης Δήμου της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής εθελοντικά υλοποίησαν παρεμβάσεις εκτός περιοχής ευθύνης τους, συγκεκριμένα δε σε μαθητές Δήμου της Νομαρχίας Πειραιά, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την τοπική κοινωνία.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πότε προγραμματίζεται να γίνει η πρόσληψη των επιστημονικών στελεχών και διοικητικών υπαλλήλων στο Κέντρο Πρόληψης Δράμας, στο Κέντρο Πρόληψης Αγίου Νικολάου Λασιθίου και στο Παράρτημα του υπάρχοντος Κέντρου Πρόληψης Νομού Σάμου;
2.
Πότε προγραμματίζεται να λειτουργήσουν το Κέντρο Πρόληψης Δράμας, το Κέντρο Πρόληψης Αγίου Νικολάου Λασιθίου και το Παράρτημα του υπάρχοντος Κέντρου Πρόληψης Νομού Σάμου;
3. Προτίθενται να ιδρύσουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα, Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στους Δήμους της Νομαρχίας Πειραιά και όπου αλλού υπάρχουν σχετικά κενά;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας