ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Αδυναμία πρόσβασης καρκινοπαθών στις θεραπείες τους

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει το πρόβλημα της προμήθειας των φαρμάκων των καρκινοπαθών στις νησιωτικές περιοχές, όπως αυτή των Κυκλάδων.

Όπως καταγγέλλουν ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ στη Σύρο, που έχουν πλέον ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, απευθυνόμενοι στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, αρμόδιο για την προμήθεια φαρμάκων χημειοθεραπείας, κινδυνεύουν να χάσουν τις ημερομηνίες της θεραπείας, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για τη μεταφορά των φαρμάκων, και έτσι αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στη φαρμακαποθήκη του Ρέντη (όπου εκεί εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι των Κυκλάδων) με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος και ταλαιπωρία.


Παράλληλα, η δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων υψηλού κόστους από το φαρμακείο του Νοσοκομείου Σύρου καθίσταται αδύνατη, καθώς, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο “Τα προϋπολογισθέντα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης των εγκεκριμένων οικονομικών προϋπολογισμών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και ΓΝ-ΚΥ Νάξου για το έτος 2012, εκ του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν επαρκούν” και συνεπώς το Νοσοκομείο “στερείται της δυνατότητας διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους στους εξωτερικούς ασθενείς, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ”, ενώ όπως ενημερωθήκαμε από το ίδιο το Νοσοκομείο, αρκετά, σημαντικά φάρμακα για την ιατρική υποστήριξη των καρκινοπαθών έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα των φαρμάκων που προέβλεπε ο Ν.

3816/2010 μετά από απόφαση ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, στα τέλη Απριλίου 2012, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, έγινε γνωστό μέσω των ΜΜΕ ότι δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Υγείας προς τους διοικητές όλων των δημόσιων νοσοκομείων να καταρτίσουν ειδικά μητρώα στα οποία θα κατέγραφαν τους ασθενείς που προμηθεύονται ακριβά φάρμακα, ώστε το κάθε νοσοκομείο να γνωρίζει πόσοι ασθενείς προμηθεύονται από εκεί ακριβά φάρμακα και να φροντίζει για την επάρκειά τους, κάτι που προφανώς δεν υλοποιήθηκε δεδομένου ότι δεν υπήρξαν οι ανάλογες πιστώσεις.

Πέραν αυτών, μετά και την τελευταία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών του χρεωκοπημένου ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για τα φάρμακά τους, όπως βεβαίως έχουν κάνει και στο παρελθόν, χωρίς ακόμη να τους έχουν καταβληθεί από τα ταμεία τους οι αντίστοιχες δαπάνες.

Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των εξόδων μετακίνησης των νησιωτών καρκινοπαθών. Στο Νοσοκομείο Σύρου, όπως και σε κανένα άλλο νησί, δεν υπάρχει ογκολόγος. Κατά συνέπεια οι ασθενείς, προκειμένου να επισκεφθούν τον θεράποντα γιατρό τους, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στα νοσοκομεία.

της Αθήνας. Σύμφωνα με την αριθ. Φ.90380/5383/738 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1233/11-4-2012), προκειμένου να τους καταβληθούν από το ταμείο τους τα έξοδα μετακίνησης, θα πρέπει να υπάρξει νοσηλεία τους, ενώ δεν προβλέπονται στην παραπάνω απόφαση οι μετακινήσεις καρκινοπαθών για προγραμματισμένες επισκέψεις στους γιατρούς τους στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υγείας τους ή για τη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής τους αγωγής ή για να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Επίσης, δεν προβλέπεται κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των ασθενών για να ξεκινήσουν μία χημειοθεραπεία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις -εφόσον η αιματολογική εξέτασή τους δεν είναι καλή- θα πρέπει να αναβληθεί για λίγες ημέρες για ιατρικούς λόγους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να επιστρέψουν στο νησί τους και να μεταβούν ξανά στην Αθήνα, με έξοδα εξ ολοκλήρου δικά τους, αφού βεβαίως δεν νοσηλεύθηκαν.



Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου:
1) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αρθεί η όποια ισχύουσα γραφειοκρατική διαδικασία προβλέπεται και η προμήθεια των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς στα νησιά να γίνεται άμεσα είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας,
2) Να αρθεί η αδικία αναφορικά με την καταβολή των εξόδων μετακίνησης για όσους κατοικούν σε νησιά, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα του δικαίου και της ισονομίας σύμφωνα και με τις επιταγές του Άρθρου 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα,
3) Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επί πιστώσει προμήθεια φαρμάκων στους ασφαλισμένους καρκινοπαθείς και να διασφαλιστεί ότι -σε κάθε περίπτωση- οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας θα έχουν την αναγκαία φαρμακευτική υποστήριξη.



Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων
Aνδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;