ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Υγείας
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: 'Οξύ κοινωνικό πρόβλημα η αύξηση των αστέγων στη χώρα μας'.

Ιδιαίτερα οξυμμένο καταγράφεται το κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων στη χώρα μας. Το φαινόμενο της έλλειψης στέγης αφορά σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης βιώνοντας την πιο ακραία μορφή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πολλοί είναι δε εκείνοι, που κινδυνεύουν να χάσουν τη στέγη τους -νεοάστεγοι- ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, που πλήττει σχεδόν όλες τις ηλικίες και τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε., ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τραγικά τα τελευταία χρόνια, ενώ επισημαίνεται ότι μεταξύ των αστέγων συμπεριλαμβάνονται πλέον και άτομα, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που μέχρι πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και οι οποίοι, καθώς είναι άνεργοι, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2011, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,7%, καθώς και ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών, στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.


Επιπρόσθετα, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι το έτος 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το έτος 2009 και ότι ανέρχονται στις 20.000. Επισημαίνεται δε, ότι πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζεται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000, από τους οποίους οι 8.000 είναι Έλληνες) και ότι το πρόβλημα των αστέγων εμφανίζεται και σε μικρότερες πόλεις της χώρας.


Να σημειωθεί ότι προσφάτως, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (41/Α/1.3.2012) ο Ν.4052, με τον οποίον οι άστεγοι στην Ελλάδα αναγνωρίζονται πλέον θεσμικά ως ευπαθής κοινωνική ομάδα, που χρήζει κοινωνικής προστασίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεσμοθετημένη δράση, που να αφορά στην πρόληψη του φαινομένου, καθώς και στην ένταξη των αστέγων στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό.

Παρότι η Πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της αύξησης του αριθμού των αστέγων στη χώρα μας, η εξειδικευμένη βοήθεια απουσιάζει, ενώ ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προωθούνται σημαντικά μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Δεδομένου ότι με τον Ν. 4052, οι άστεγοι αναγνωρίζονται ως ειδική κοινωνική κατηγορία, έχει ξεκινήσει διαβούλευση των ανωτέρω Υπουργείων με τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης στη χώρα μας;
2.

Ποιο είναι το σχέδιο δράσης των Υπουργείων, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα δίκτυο πρωτοβουλιών στον τομέα της προστασίας και της κοινωνικής στήριξης των αστέγων, καθώς και στον τομέα της πρόληψης της περαιτέρω έξαρσης του φαινομένου στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Λυκούδης Σπύρος
Πανούσης Γιάννης
Ψαριανός Γρηγόρης
Ρεπούση Μαρία
Γιαννακάκη Μαρία
Κυρίτσης Γιώργος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη του Προέδρου του ΙΣΑ Δρ. Γιώργου Πατούλη και των συνεργατών του στο Mount Sinai International στη Νέα Υόρκη
Πώς θα γίνουν οι δωρεάν προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία [ΦΕΚ]
Ανεπιθύμητη κύηση και τρόποι αντιμετώπισης