ΘΕΜΑ: Σχετικά με τις διαδικασίες προμήθειας ιατρικών μηχανημάτων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Χρόνιες φαίνεται πως είναι οι δυσλειτουργίες του συστήματος προμηθειών στο χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ήδη μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων με περιττά έξοδα και να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας, ειδικά στην περίπτωση προμηθειών που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με διαγωνισμό που διενήργησε το Γ.Ν. Τρικάλων για την προμήθεια ψηφιακού στεφανιογράφου. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. Υ4β/Γ.Π. οικ.37242 /Φ 8γ2-114/06-04-2012 Απόφαση του Υπουργού Υγείας, εγκρίθηκε η σκοπιμότητα της εν λόγω προμήθειας, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, και η ένταξή της στο Π.Ε.Π. Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μετά από προσωπική έρευνα του νυν Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων στη Διαύγεια, διαπιστώθηκε ότι η μειοδότρια εταιρεία είχε υποβάλει τρεις διαφορετικές οικονομικές προσφορές σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία για το ίδιο μηχάνημα μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε προσφορά ύψους 513.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Τρικάλων, 367.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Βέροιας 8 μήνες νωρίτερα και 359.000 στο Νοσοκομείο Ρόδου 11 μήνες νωρίτερα, δηλαδή απόκλιση τιμής ύψους 42% σε διάστημα ενός έτους με τις ίδιες ακριβώς τεχνικές προδιαγραφές για το κύριο αντικείμενο και χωρίς ουσιώδεις διαφορές στις επιμέρους προδιαγραφές που να δικαιολογεί τέτοια απόκλιση τιμής.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

1) Με ποιο τρόπο εγκρίνεται το ύψος της δαπάνης για την προμήθεια μηχανημάτων και πώς αυτή συνδέεται με παλαιότερες προμήθειες ιδίων μηχανημάτων από τη στιγμή που μηχανήματα με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές έχουν αγοραστεί με πολύ μικρότερες τιμές;
2) Ποια είναι η εμπλοκή της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και του Παρατηρητηρίου Τιμών στη διαδικασία προμήθειας ιατρικών μηχανημάτων; Για ποιους λόγους δεν λειτουργεί Παρατηρητήριο Τιμών και για τις τιμές των ιατρικών μηχανημάτων, ώστε να έχει τη δυνατότητα το κάθε Νοσοκομείο να προσδιορίζει σωστά το ανώτατο όριο δαπάνης καθώς και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης των τιμών;

Και παρακαλούμε για την κατάθεση εγγράφων σχετικά με τους Ψηφιακούς Στεφανιογράφους που έχουν προμηθευτεί τα δημόσια Νοσοκομεία ανά την επικράτεια, όπου θα αναφέρεται η προϋπολογισθείσα δαπάνη, η προέλευση των χρημάτων (ΕΣΠΑ ή προϋπολογισμός), η τιμή που επετεύχθη τελικά καθώς και η ανάδοχος εταιρεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας
Αθώοι οι υπεύθυνοι Γηροκομείου για τον θάνατο 28 ηλικιωμένων από CoViD το 2020
Ο Ν. Μαλλιαρός προσωρινός διοικητής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου