Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών σχετικά με την απόδοση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των προϊόντων καπνού προς τα δημόσια νοσοκομεία, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή της, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας (7 Ιανουαρίου 2014), το ποσό που θα προέκυπτε από την αύξηση του ΕΦΚ, που υπολογίζεται στα 48 εκ. ευρώ ετησίως, θα κατατίθεται στους λογαριασμούς των δημοσίων νοσοκομείων. Από την ισχύουσα νομοθεσία, όμως, δεν προκύπτει καμία τέτοια απόδοση, ενώ δεν έχει εκδοθεί κάποια υπουργική απόφαση ή άλλη διάταξη που να ορίζει την απόδοση των ποσών αυτών στα δημόσια νοσοκομεία, τον τρόπο κατανομής τους κ.λ.π.
Παράλληλα, θέτει το γενικότερο ζήτημα της αξιοποίησης της φορολογίας σε βλαπτικές για την υγεία δραστηριότητες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Όπως τονίζει, η κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος δεν επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση της σχετικής φορολογίας, δεν εμποδίζει όμως την επαναστόχευση των πόρων αυτών σε κοινωνικές δράσεις όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, μέσα από τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου, ή και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος.
Ζητά, λοιπόν, να μάθει με ποιον τρόπο, σε ποιο χρόνο, μέσω ποιου κωδικού και με ποια κατανομή γίνεται η απόδοση της αύξησης του ΕΦΚ στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και αν υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης της αξιοποίησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης επί προϊόντων που βλάπτουν την υγείας, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, ώστε να αποδίδονται σε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Οικονομικών και β) τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Απόδοση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καπνικών προϊόντων στα δημόσια νοσοκομεία
Με το άρθρο 69 του ν. 4235/2014, αντικαταστάθηκε το μέτρο της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ για τη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής 10 λεπτά ανά πακέτο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας πριν την ψήφιση της διάταξης (7 Ιανουαρίου 2014), το ποσό που θα προκύψει από την αύξηση του ΕΦΚ, που υπολογίζεται στα 48 εκ. ευρώ ετησίως, θα κατατίθεται στους λογαριασμούς των δημοσίων νοσοκομείων.
Από την ισχύουσα νομοθεσία, όμως, δεν προκύπτει καμία απόδοση των εσόδων από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού, με εξαίρεση το άρθρο 103 του ν. 2960/2001 που ορίζει ότι από τον ΕΦΚ που αναλογεί στα τσιγάρα τα οποία παράγονται στο εσωτερικό της χώρας αποδίδονται α) στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) ποσό 0,06 ευρώ ανά χιλιάδα τεμαχίων και β) στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, στο Ι.Κ.Α., στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών Βιομηχανίας Καπνού (Τ.Ε.Α.Μ.Β.Κ.), στο λογαριασμό "Αποθεματικό Κεφάλαιο Προστασίας Καπνοπαραγωγής" και στο λογαριασμό "Αποθεματικό Πρόνοιας" και τα σχετικά ποσά ορίζονται κατά περίπτωση με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια υπουργική απόφαση ή άλλη διάταξη που να ορίζει την απόδοση των ποσών αυτών στα δημόσια νοσοκομεία, τον τρόπο κατανομής τους κ.λ.π.
Ανεξαρτήτως της ορθότητας του μέτρου, η χρηματοδότηση αυτή συνιστά πολύτιμο έσοδο για τα δημόσια νοσοκομεία, οι προϋπολογισμοί των οποίων έχουν περικοπεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και ελλείψεις π.χ. σε υλικά και φάρμακα.
Την ίδια στιγμή, έχει διατυπωθεί η πρόταση της επιβολής φόρων σε βλαπτικές για την υγεία δραστηριότητες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, και αξιοποίηση των φορολογικών αυτών πόρων για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Η κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος δεν επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση της σχετικής φορολογίας, δεν εμποδίζει όμως την επαναστόχευση των πόρων αυτών σε κοινωνικές δράσεις όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, μέσα από τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου, ή και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος.
Σημειώνεται ότι η χρήση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων για την ενίσχυση του συστήματος υγείας εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες του κόσμου και συμπεριλαμβάνεται ως πρόταση στο τεχνικό εγχειρίδιο για τη φορολογία του καπνού του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας του 2010.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Με ποιον τρόπο, σε ποιο χρόνο και μέσω ποιου κωδικού γίνεται η απόδοση της αύξησης του ΕΦΚ στα δημόσια νοσοκομεία; Ποια η κατανομή του πόρου αυτού στα νοσοκομεία της επικράτειας;
2) Από τα 2,6 δις ευρώ που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός ως έσοδα από τον ΕΦΚ προϊόντων καπνού για το 2013, σε τι ποσοστό αποδόθηκαν υπέρ των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας που προβλέπονται στο άρθρο 103 του ν. 2960/2001;
3) Προτίθεστε να προβείτε σε επανεξέταση της αξιοποίησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης επί προϊόντων που βλάπτουν την υγείας, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, ώστε να αποδίδονται σε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας;
Ειδήσεις υγείας σήμερα
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα