Η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα του εργαστηριακού ελέγχου της πανδημίας, είναι πλέον προφανής. Από την αρχή της κρίσης το “Παρατηρητήριο Υγείας” του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει την απουσία κεντρικού σχεδιασμού και ελέγχου, την έλλειψη ενιαίων κριτηρίων διενέργειας μοριακών τεστ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό́ Τομέα, την ανυπαρξία σαφούς επιδημιολογικής στρατηγικής για εξετάσεις προληπτικού και διαγνωστικού χαρακτήρα σε πληθυσμούς και χώρους ειδικής ευαλωτότητας και, κυρίως, τη μη αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια με βάση τις οδηγίες της Πολιτείας.
Έγκαιρα καταθέσαμε επίσης σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: "Προβλήματα στην διαχείριση του εργαστηριακού́ ελέγχου της πανδημίας - εξακολουθούν οι ασθενείς να πληρώνουν από́ την τσέπη τους τα διαγνωστικά́ τεστ στον ιδιωτικό́ τομέα", η οποία συζητήθηκε στις 20 Μαΐου, χωρίς όμως να υπάρξουν συγκεκρένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.
Στη νέα φάση της επιδημικής έξαρσης της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών για διαγνωστικούς ελέγχους στη χώρα, οι αρρυθμίες στο θέμα των τεστ άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δήλωσε επισήμως την -προσωρινή έστω- αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την προκλητική αιτιολόγηση από τον Πρόεδρο του ΕΚΕΑ ότι υπήρξε "αλόγιστη χρήση εξετάσεων"! Των εξετάσεων δηλαδή που αποστέλλουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ! Οι παρενέργειες αυτής της αναστολής λειτουργίας του ΕΚΕΑ έχουν επισημανθεί από τους γιατρούς του ΕΣΥ: προβλήματα και καθυστερήσεις στην αποστολή των δειγμάτων και στις απαντήσεις, αναβολές χειρουργείων λόγω μη έγκαιρης διενέργειας μοριακού τεστ, κίνδυνος διασποράς από καθυστερημένη επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων σε νοσηλευόμενους ή υγειονομικούς.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούν, λόγω έλλειψης σχεδίου έκτακτης ανάγκης αυτή την περίοδο, να διασφαλίσουν την επάρκεια των διαγνωστικών ελέγχων μέσα από το Δημόσιο Σύστημα και την ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας για την αποτροπή της εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η «συνταγή» που προωθεί το Υπουργείο Υγείας είναι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Και μάλιστα με αδιαφανή και σκανδαλώδη τρόπο. Ήδη η Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ έδωσε οδηγίες στα νοσοκομεία και στα ΚΥ αναφοράς να προχωρήσουν σε συμβάσεις με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, στο οποίο επιστημονικά υπεύθυνος είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία!
Επειδή η εγγυημένη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στους ενδεικνυόμενους διαγνωστικούς ελέγχους είναι κρίσιμος όρος Δημόσιας Υγείας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Ποιος είναι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων, την αποζημίωση των μοριακών τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και τη διαφανή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ;
Ο Ερωτών Βουλευτής, Ξανθός Ανδρέας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών