Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες, πάσχοντες από σοβαρή ασθένεια, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία στις 18 Ιουνίου 2008 νομοθετικό ψήφισμα σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.
Η νέα αυτή Οδηγία, η οποία αυστηροποιεί την αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων στις κοινοτικές χώρες και διευκολύνει τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις, παραβιάζει κατάφορα την αρχή της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμβάλλει στη οικοδόμηση της λεγόμενης 'Ευρώπης - φρούριο'.
Οι επιμέρους διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας έχουν προκαλέσει την αντίδραση του συνόλου των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι εισηγήσεις και προτάσεις των οποίων δεν υιοθετήθηκαν.
Ωστόσο, στο άρθρο 5, το οποίο φέρει τον τίτλο 'μη επαναπροώθηση, συμφέρον του παιδιού, οικογενειακή ζωή και κατάσταση της υγείας' καλούνται τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ευνοϊκότερες διατάξεις λαμβάνοντας υπόψη κατά την εφαρμογή της Οδηγίας 'το συμφέρον του παιδιού, την οικογενειακή ζωή και την κατάσταση της υγείας του υπηκόου τρίτης χώρας και να τηρούν την αρχή της μη επαναπροώθησης'.
Στο δε άρθρο 6 παρ. 4 η Οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη 'να αποφασίσουν ανά πάσα στιγμή να χορηγήσουν αυτόνομη άδεια διαμονής ή άλλη άδεια που παρέχει δικαίωμα παραμονής για λόγους προστασίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους, σε υπήκοο τρίτης χώρας ο οποίος διαμένει παράνομα στο έδαφός τους.
Στην περίπτωση αυτή δεν εκδίδεται απόφαση επιστροφής. Εφόσον έχει εκδοθεί ήδη, η απόφαση επιστροφής ανακαλείται ή αναστέλλεται για τη διάρκεια ισχύος του τίτλου διαμονής ή άλλης άδειας που παρέχει δικαίωμα παραμονής'.
Με βάση τα προαναφερθέντα, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Θα υιοθετήσει την πρόταση της διεθνώς αναγνωρισμένης ανθρωπιστικής οργάνωσης 'Γιατροί του Κόσμου' σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης από τα κράτη μέλη αυτόνομης άδειας παραμονής ή άδειας που δίνει το δικαίωμα παραμονής και ουσιαστικής πρόσβασης στο σύστημα υγείας σε κάθε άτομο, το οποίο πάσχει από σοβαρή ασθένεια, εάν αυτό δεν μπορεί να έχει ουσιαστική πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στο κατάλληλο για την ασθένειά του σύστημα ιατρικής περίθαλψης στη χώρα καταγωγής του;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ