’H Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει την υποχρέωση για αναγραφή προειδοποιητικής επισήμανσης στα ποτά στα οποία η καφεΐνη δεν είναι φυσικό συστατικό, όταν αυτή υπερβαίνει τα 150 mg/l. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που συνεπάγεται η καφεΐνη για τις εγκύους. Ενώ η πρόσληψη καφεΐνης έως και 300mg ημερησίως φαίνεται να είναι ασφαλής, το θέμα των πιθανών επιπτώσεων στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο σε περίπτωση τακτικής πρόσληψης ποσοτήτων που υπερβαίνουν τα 300mg ημερησίως παραμένει ανοικτό. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστάται, μέτρια πρόσληψη καφεΐνης, από οποιαδήποτε πηγή’, αναφέρει μεταξύ άλλων η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος, Ανδρούλα Βασιλείου, σε απάντησή της στη σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών της NΔ, Mανώλη Mαυρομμάτη και Mανώλη Aγγελάκα.
Ωστόσο, συμπληρώνει η Επίτροπος, για τα παιδιά που κανονικά δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού ή καφέ και ενδέχεται να καταναλώσουν ’ενεργειακά ποτά’ αντί των αναψυκτικών, η κατανάλωση μπορεί να επιφέρει παροδικές αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως υπερδιέγερση, ευερεθιστότητα, νευρικότητα ή άγχος.
’Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι απίθανο να υπάρξει αλληλεπίδραση της βασικής ουσίας των λεγόμενων energy drinks με την καφεΐνη, την ταυρίνη, το αλκοόλ ή τα αποτελέσματα της σωματικής άσκησης’, αναφέρει η κα Βασιλείου.
H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΕT), διαβεβαιώνει ότι το κύριο πεδίο πιθανών προσθετικών αλληλεπιδράσεων εντοπίζεται στη διουρητική δράση της καφεΐνης και της ταυρίνης, η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω από την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια σωματικών υγρών λόγω της εφίδρωσης που προκαλείται από την άσκηση, θα μπορούσε, θεωρητικά, να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη αφυδάτωση.
Αν και η Κομισιόν έχει λάβει υπόψη τις περιπτώσεις συμπτωμάτων που έχουν αναφερθεί σε άτομα, τα οποία συνάδουν με την απώλεια νερού και νατρίου από το σώμα, είναι επίσης προφανές ότι τα συμπτώματα αυτά μπορούν να οφείλονται και στην πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και/ή ναρκωτικών, όπως αναφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να αντληθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση στον άνθρωπο.
Τέλος, όσον αφορά την περιεκτικότητα των ’ενεργειακών ποτών’ σε καφεΐνη, σύμφωνα με την ΕΕΤ, η περιεκτικότητά τους είναι συγκρίσιμη με την ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται στο τσάι ή στον καφέ. Κατά συνέπεια, η συμβολή των ποτών αυτών στη συνολική πρόσληψη καφεΐνης δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους ενηλίκους, εκτός από την περίπτωση των εγκύων γυναικών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ