Δεκαεπτά (17) εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν ήδη για τη νόσο του Aλτσχάιμερ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος για την Υγεία που συμπεριλαμβάνεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (2007-2013), αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρμόδιος για θέματα Επιστήμης και Έρευνας Επίτροπος, Γιάνεζ Ποτότσνικ σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή της NΔ, Mανώλη Mαυρομμάτη.

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Aλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου), ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι 26.000.000 πολίτες ανά τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο αυτή, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Για το λόγο αυτό, έχουν ενταθεί και οι προσπάθειες στον τομέα της έρευνας στον εγκέφαλο και της έρευνας για την δημόσια υγεία, ενός νέου τομέα που καλύπτει θέματα όπως η ψυχική υγεία των ασθενών, στρατηγικές πρόληψης για μια αξιοπρεπή γήρανση και για την ισότητα της πρόσβασης στην περίθαλψη.

Οι δράσεις της Επιτροπής στον τομέα της έρευνας για τη νόσο του Aλτσχάιμερ και για τις συναφείς εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος απετέλεσαν προτεραιότητά της ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έτυχαν συνεχούς υποστήριξης σε διαδοχικά προγράμματα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, προσθέτει ο αρμόδιος Επίτροπος.

Στην απάντησή του, αναφέρει και τον δικτυακό τόπο ERA-NET NEURON (www.neuron-eranet.eu)  που συντονίζει τις εθνικές ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα του Aλτσχάιμερ και των συναφών νόσων.

Συγκεντρώνοντας 15 χρηματοδοτικούς φορείς από 12 κράτη μέλη, η ERA-NET NEURON είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση της πρώτης κοινής πρόσκλησης υποβολής προσφορών τον Ιανουάριο του 2008, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γήρανση του πληθυσμού- και ειδικότερα η νόσος του Aλτσχάιμερ και οι συναφείς εκφυλιστικές διαταραχές του νευρικού συστήματος -αποτελούν, επίσης, τομείς που επέλεξε η Γαλλική Προεδρία για την ανάπτυξη ενός ‘οράματος για το 2020’ για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Το άτυπο Συμβούλιο για την ανταγωνιστικότητα τον Ιούλιο 2008 εξέτασε, ειδικότερα, τους καλύτερους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των επιπτώσεων του Aλτσχάιμερ και των εκφυλιστικών διαταραχών του νευρικού συστήματος εξαιτίας του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς και τρόπους διαμόρφωσης στρατηγικών συνεργασίας και συντονισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;