ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
Θέμα: Επιτέλους εμπλοκή ιδιωτικού τομέα στην διαχείριση της πανδημίας
Την ώρα που η κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία να εμφανίζουν πληρότητα των COVID κλινών ΜΕΘ σε ποσοστό άνω του 90%, η κυβέρνηση συνεχίζει να προστατεύει τον ιδιωτικό τομέα κρατώντας τον εκτός του σχεδιασμού της.
Παρόλη τη διατήρηση του γενικού απαγορευτικού, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν στους 391, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι καθημερινές εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ειδικά στην Αττική τα τελευταία 24ωρα έχουν μείνει ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 με αποτέλεσμα το υπουργείο να αναζητά τρόπους αύξησης τους με τη μετατροπή κοινών κλινών ΜΕΘ σε Covid-19, ανατρέποντας τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και μειώνοντας τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τα γενικά περιστατικά και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών. Αυτή η επιλογή οδηγεί τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντάς τους οικονομικά προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών και φυσικά του ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο διαπραγματεύεται επί μακρόν και για πολλοστή φορά με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και ανέχεται την πάγια άρνηση τους να νοσηλεύσουν τους ολοένα και αυξανόμενους ασθενείς με Covid-19. Επιπλέον, ενώ αυξάνεται η διασπορά σε ιδιωτικές κλινικές λόγω της ελλιπούς τήρησης των μέτρων προστασίας, της ανοχής φαινομένων συγχρωτισμού και της μη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μεταφέρονται από αυτές περιστατικά Covid-19 -ιδίως ηλικιωμένοι - στα δημόσια νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση στο ΕΣΥ. Παράλληλα και ενώ ιδιωτικές κλινικές αποδεικνύονται εστίες υπερμετάδοσης, καταγγέλλεται ότι δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ότι η εντατικοποίηση της εργασίας σε αυτές έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χωρίς κανέναν ουσιαστικό κρατικό έλεγχο.
Ενόψει της αντιμετώπισης της πανδημίας δε, η κυβέρνηση προ έτους διπλασίασε την ημερήσια αποζημίωση νοσηλείας για τις ιδιωτικές κλινικές και τις διατήρησε ελεύθερες από Covid-19, ακόμα και όταν η Θεσσαλονίκη βίωνε πρωτόγνωρη πίεση το Νοέμβριο του 2020. Τότε, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης επέταξε ιδιωτικές κλινικές, κάτι που όμως έγινε μεμονωμένα, για μόλις 15 ημέρες και χωρίς αποτέλεσμα καθώς τελικώς οι επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Πέραν των ανωτέρω, ακόμα και σήμερα που ο αριθμός νέων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί μέσω δωρεών, αντί προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών που θα καλύψουν τις κενές οργανικές θέσεις και θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους και μετά την πάροδο της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο σκοπεύει να μεταφέρει ιδιώτες γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ ως προσωρινή λύση για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
Πέραν των πρακτικών προβλημάτων που θα προκαλέσει μία τέτοια επιλογή (για παράδειγμα αναφορικά με τον υπόχρεο καταβολής μισθού στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που θα παράσχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας), υπάρχει κίνδυνος διατάραξης της εργασιακής ειρήνης εντός των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της άνισης μεταχείρισης μεταξύ των γιατρών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:
1-Ευσταθούν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν την πρόθεση της κυβέρνησης να απασχολήσει γιατρούς που ήδη εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές για τις ανάγκες κάλυψης των αναγκών στις κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ ; Αν ναι, με ποιους όρους;
2-Διεξάγονται περιοδικοί έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης της πανδημίας, για την υποβολή των εργαζομένων σε μοριακά τεστ και για την αποφυγή του συγχρωτισμού; Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και τι ύψους εκεί όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού;
3-Ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σας για την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η επιλογή να παραμείνει Covid-free όχι μόνο δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική, αλλά και επιζήμια για τους ασθενείς τους και την δημόσια υγεία;
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη