ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1) Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

2) Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

3) Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο

4) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό

ΘΕΜΑ: Η κάλυψη των τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς σε παιδιά αγροτικών οικογενειών μέσω της Αγροτικής Εστίας.

Η προσχολική φροντίδα και αγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της κοινωνικότητας του παιδιού και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Ταυτόχρονα ως κοινωνική δομή συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών με την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αλλά και μέσω αυτής στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που έχει λάβει διαστάσεις απειλής για την χώρα.

Κατ’ επέκταση, η αντικατάσταση του σημερινού καθεστώτος λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών με ένα σύστημα, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου θα είναι η τεράστια αύξηση των διδάκτρων και η επιδότηση μόνο μέρους των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους, προκαλούν σοβαρή ανησυχία.

Ο ορατός και υπαρκτός κίνδυνος για τη συνέχιση της λειτουργίας των υπαρχόντων δημοτικών παιδικών σταθμών από αυτή την εξέλιξη μετατρέπεται σε βεβαιότητα διακοπής της, όταν αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αγροτικών χωριών της υπαίθρου.

Τούτο, διότι οι νέες προϋποθέσεις και όροι ένταξης των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω της χρηματοδότησης των τροφείων του καθενός ξεχωριστά, αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών και των νηπίων των αγροτικών οικογενειών.

Έτσι οι αγροτικοί δήμοι της υπαίθρου θα υποχρεωθούν να κλείσουν τους παιδικούς σταθμούς γιατί, ούτε τα κονδύλια για τη συνέχιση της λειτουργίας τους από ιδίους πόρους μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης από το Γ’ ΚΠΣ διαθέτουν, ούτε τα τροφεία από τα λίγα παιδιά που θα εγγράφονται σύμφωνα με τις νέες προϋποθέσεις επαρκούν, ούτε τέλος μπορούν να ζητήσουν τα υψηλά τροφεία από τις αγροτικές οικογένειες, οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανέχεια και δεν τα έχουν.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια εκτός από τα παιδιά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 46855/1622 ΚΥΑ, να μείνουν χωρίς φύλαξη και φιλοξενία σε βρεφονηπιακό σταθμό ακόμη και αυτά που τις πληρούν.

Για να αποτραπεί αυτή η οδυνηρή εξέλιξη για την ύπαιθρο, η οποία μαστίζεται από το μαρασμό και την εγκατάλειψη και για να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί τουλάχιστον των μεγάλων και ζωντανών αγροτικών χωριών της περιφέρειας, λύση θα αποτελούσε η κάλυψη των τροφείων παιδιών των αγροτικών οικογενειών για βρεφονηπιακούς σταθμούς από την Αγροτική Εστία, έτσι όπως προβλέπεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 29 του Ν.

3232/2004 κατ’ αναλογία με την Εργατική Εστία, η οποία χορηγεί κουπόνι τριών χιλιάδων ευρώ για τα τροφεία παιδιών που το δικαιούνται στους παιδικούς σταθμούς. Με αυτόν τον τρόπο και οι δήμοι θα εξοικονομούσαν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τη συνέχιση τη λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών τους και οι αγροτικές οικογένειες θα εξασφάλιζαν τη φύλαξη και τη φιλοξενία των παιδιών τους σε αυτούς.

Επειδή η διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο και η στήριξη των κατοίκων των χωριών της χώρας σε μια περίοδο που η αστυφιλία διογκώνεται και η περιφέρεια ερημώνει, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας.

Επειδή σε μια εποχή που η υπογεννητικότητα, η ατομικότητα και η αποξένωση τείνουν να γίνουν σύγχρονη μάστιγα για την πατρίδα μας κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών τη φιλοξενία σε παιδικό σταθμό.

Επειδή οι μητέρες αγρότισσες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της απασχόλησης που απορρέουν από τις οικογενειακές και αγροτικές δραστηριότητες, αν έχουν και την εικοσιτετράωρη δέσμευση της φροντίδας των παιδιών τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει με ευαισθησία το ζήτημα της αναπόφευκτης διακοπής της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών των αγροτικών χωριών της περιφέρειας και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή της οδυνηρής αυτής εξέλιξης, διασφαλίζοντας την επαρκή χρηματοδότησή τους ;

2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τη ρύθμιση της παραγράφου 5 του άρθρου 29 του Ν. 3232/2004, βάσει του οποίου προβλέπεται η χορήγηση από την Αγροτική Εστία του αντιτίμου των τροφείων των αγροτόπαιδων για τη φύλαξή τους σε παιδικούς σταθμούς κατ΄ αναλογία με την Εργατική Εστία που το καταβάλλει για τα παιδιά που το δικαιούνται ;

3. Αν ναι, προτίθεται να θεσπίσει διάταξη σύμφωνα με την οποία αυτά τα τροφεία να καταβάλλονται απευθείας και συνολικά στους δήμους για τα παιδιά αγροτικών οικογενειών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς τους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας τους ;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;