ΕΡΩΤΗΣΗ-Α.Κ.Ε

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΛΙΝΕΣ Μ.Ε.Θ.

Κύριε Υπουργέ,

Ερμητικά ‘κλειστές’ παραμένουν 1 στις 5 κλίνες εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών, την ίδια στιγμή που 20 - 30 ασθενείς ημερησίως βρίσκονται στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για εξεύρεση μιας τέτοιας κλίνης.

Πιο συγκεκριμένα, 147 κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) - έτοιμες προς χρήση, δεν λειτουργούν στο ΕΣΥ, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα και με την απάντηση του ΥΥΚΑ που δόθηκε στην υπ.αρ.6727/20-2-2008 Ερώτηση 9 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα δε, με τους εντατικολόγους, επιπλέον 4.500 ασθενείς θα μπορούσαν να νοσηλευτούν ετησίως και από αυτούς -με βάση τα στατιστικά δεδομένα - τουλάχιστον 3.000 θα μπορούσαν να σωθούν εάν άνοιγαν μόνον τα κλειστά κρεβάτια.

Επειδή, είναι απαράδεκτο να χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές και η πολιτεία να υπόσχεται λύσεις στα λόγια αλλά να αδιαφορεί στην πράξη.

Επειδή, σαν χώρα χρειαζόμαστε 2.000-3.000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500 εκ των οποίων πάνω από 150 κρεβάτια, δεν λειτουργούν.

Επειδή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τις πράξεις τις, δεν καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας, δεν προτείνει λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και δεν τηρεί τα χρονοδιαγράμματα, που η ίδια θέτει.

Ερωτάσθε, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά οι 147 ανενεργές κλίνες των ΜΕΘ, που επανειλημμένα έχετε υποσχεθεί την τελευταία 4ετία; Πότε θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία των ΜΕΘ;

2. Θα προχωρήσετε στη θεσμοθέτηση οργανογράμματος με τους κανόνες λειτουργίας των ΜΕΘ;

3. Πόσες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έχουν γίνει από το 2004 έως και σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τι αριθμός εξ αυτών έχει στελεχώσει τα τμήματα ΜΕΘ; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία ανά νοσοκομείο.

4. Πόσες είναι οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ όλης της χώρας; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία ανά νοσοκομείο.

5. Να κατατεθούν πίνακες από τους οποίους να προκύπτουν ξεκάθαρα οι λειτουργούσες και οι προβλεπόμενες κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και ανά Υγειονομική Περιφέρεια;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Μ. Σκουλάκης

Η. Καρανίκας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;