Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στις 10.30 πμ, κατέθεσε σήμερα ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης με αφορμή τα υπέρογκα ποσά που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή νέων νοσοκομείων μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως επισημαίνει ο κ. Σκουλάκης ‘με το Ν. 3389/2005 εισήχθηκε και στη χώρα μας το γενικό νομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τόσο στο χώρο των έργων όσο και της παροχής υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησε στον προγραμματισμό για την κατασκευή με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, 4 νοσηλευτικών μονάδων: του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, του Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδας, συνολικού κόστους 1,33 δις.

€ περίπου!!!’.

Ο κ. Σκουλάκης τονίζει πως ‘τα χρηματικά ποσά που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία (εταιρείες) που θα αναλάβει (αναλάβουν) την κατασκευή των παραπάνω έργων, ως αντάλλαγμα για την παροχή και διαθεσιμότητα των υπηρεσιών που αυτές θα προσφέρουν (μελέτη, κατασκευή και συντήρηση έργου, τεχνική διαχείριση, ιατροτεχνολογική επένδυση, κλπ), μέσω περιοδικών ετήσιων πληρωμών, είναι υπέρογκα σε σχέση με τα ποσά που θα απαιτούνταν για να κατασκευαστούν τα παραπάνω νοσοκομεία μέσα από δημόσιους πόρους.

Για παράδειγμα, ο κ. Σκουλάκης αναφέρει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θες/νίκης, δυναμικότητας 400 κλινών, για την κατασκευή του οποίου θα καταβληθούν από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, 464 εκατ. € περίπου, όταν για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου ίδιας δυναμικότητας, με δημόσιους πόρους απαιτούνται 60-70 εκατ.

€ περίπου.

Παράλληλα, προσθέτει πως ‘τα έως σήμερα αποτελέσματα από την αποκτηθείσα εμπειρία (ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία και στο NHS) δημιουργούν έντονο προβληματισμό και αμφιβολία σχετικά με τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των ΣΔΙΤ στην υγεία’ ενώ υπογραμμίζει ότι ‘η κατασκευή υγειονομικών έργων μέσω ΣΔΙΤ συνιστά χτύπημα στο σκληρό πυρήνα του κράτους πρόνοιας, που είναι το ΕΣΥ, ακυρώνοντας την έννοια της κοινωνικής παροχής αφού πλέον οι υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται έναντι καταβολής χρηματικού αντιτίμου και μάλιστα κατά την ώρα της χρήσης’.

Καταλήγοντας, ο κ. Σκουλάκης ερωτά τον κ. Αβραμόπουλο ‘αν επιμένει το Υπουργείο Υγείας, μετά την πρόσφατη προκήρυξη δημόσιου διεθνή διαγωνισμού από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, με σκοπό την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το έργο ‘Υλοποίηση Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ’ και συνακόλουθα τη δημοσιοποίηση των βασικών οικονομικών στοιχείων της σύμβασης, στη συνέχιση της συγκεκριμένης διαδικασίας, με δεδομένη την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η ακολουθούμενη μορφή συμβάσεων, για το κράτος και τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;