‘Τον κώδωνα του κίνδυνου να μετατραπεί το ΕΣΥ από ιδιοκτήτη σε ένοικο των υποδομών υγείας’ έκρουσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης επίκαιρης ερώτησης αναφορικά με το υπέρογκο κόστος κατασκευής 4 νέων νοσοκομείων μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως ανέφερε ο κ. Σκουλάκης με τη συγκεκριμένη μέθοδο το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει ‘αστρονομικά ποσά, χρεώνοντας όχι μόνο τα παιδιά μας αλλά και τα εγγόνια μας, για να κατασκευάσει νοσοκομεία μέσω ιδιωτών, οι οποίοι επιπροσθέτως επιβάλλουν τους δικούς τους όρους’, φέρνοντας για παράδειγμα τη περίπτωση του Παιδιατρικού νοσοκομείου Θες/νικης, δυναμικότητας 400 κλινών και έκτασης 47.000 τμ, για τη κατασκευή του οποίου το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, 465 εκατ.

€ περίπου αλλά και του νοσοκομείου Πρέβεζας δυναμικότητας 164 κλινών, το οποίο θα κοστίσει στο Δημόσιο 350 εκατ. €’. Για το τελευταίο μάλιστα ο κ. Σκουλάκης αποκάλυψε τον ‘αυταρχικό τρόπο με τον οποίο η ΔΕΠΑΝΟΜ ζητά τη παραχώρηση του οικοπέδου από το Δήμο Πρέβεζας, με τους δικούς της όρους δίχως να δέχεται να τους συζητήσει με τον οικείο Δήμο και Νομαρχία».

Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης κατηγόρησε τη Κυβέρνηση πως 'έχει γονατίσει τα δημόσια νοσοκομεία, δημιουργώντας νέα χρέη ύψους 4,5 δις €, έχοντας οδηγήσει ασθενείς και εργαζόμενους στα όρια της απόγνωσης' και πως 'ξεπουλά δημόσια γη για να βρει χρήματα να καλύψει τα χρέη που αυτή έχει δημιουργήσει', φέρνοντας ως παράδειγμα τη περίπτωση των ψυχιατρείων που έχουν κλείσει ή πρόκειται να κλείσουν και στα οποία η Κυβέρνηση δηλώνει εγγράφως στη Βουλή ότι σκοπεύει να αναπτύξει υπηρεσίες τουρισμού υγείας μέσω ΣΔΙΤ για να στηρίξει τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση'

Τέλος, ο κ. Σκουλάκης απαντώντας στον Υφυπουργό Υγείας κ. Κωνσταντόπουλο για τη 'δήθεν επιτυχία των ΣΔΙΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο', κατέθεσε μια σειρά ερευνητικών άρθρων και μελετών που αποδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες των ΣΔΙΤ, στην λειτουργία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα λόγια του πολύ γνωστού καθηγητή Δημόσιας Υγείας, του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Μάρτιν Μακ Κι (Martin McKee), ο οποίος σε άρθρο του επισημαίνει πως 'ακόμη και αν τα προγράμματα ΣΔΙΤ πεθάνουν στη Βρετανία, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να ζουν πέρα από τις ακτές της αφού η Βρετανία, άλλη μία φορά θα αποδειχθεί επιτυχημένη στην εξαγωγή των αποτυχιών παρά των επιτυχιών της'.



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;
Mειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα σε μεγάλη ηλικία [μελέτη]