Έκπληξη προκαλεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση σχετικά με τους σωλήνες αμιάντου που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα ύδρευσης της Ελλάδας. Η Επιτροπή, ενώ με απόφασή της έχει απαγορεύσει τη χρήση αυτού του υλικού σε καινούριους αγωγούς, καθώς πρόκειται για υλικό αναγνωρισμένα επιβλαβές για τη δημόσια υγεία, επιτρέπει τη μη αντικατάσταση των υφιστάμενων σωλήνων, αφού, όπως δηλώνει ο αρμόδιος Επίτροπος κ.

Δήμας 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας'. Το ζήτημα έθεσε με σχετική ερώτησή του, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για τον αν έχει διεξάγει μελέτες και έρευνες κι αν έχει στοιχεία του βαθμού επικινδυνότητας για την υγεία των καταναλωτών των σωλήνων αμιάντου σε δίκτυα ύδρευσης.

Επίσης, αν έχει απαγορευθεί η χρήση τους σήμερα και αν η Επιτροπή έχει προβεί σε συστάσεις στα κράτη μέλη για την άμεση αντικατάσταση των παλιών σωλήνων ύδρευσης.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ.

Δήμας, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει συντάξει διάφορες εκθέσεις για τη σχέση μεταξύ σωλήνων αμιαντοτσιμέντου και ανθρώπινης υγείας, όπως, επίσης, και το γεγονός ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται σωλήνες ύδρευσης από αμιαντοτσιμέντο που περιέχουν λευκό αμίαντο (χρυσοτίλη).

Αντίθετα, η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη, τονίζει ο Επίτροπος, για πιθανή μόλυνση του πόσιμου νερού που διανέμεται με σωλήνες αμιαντοτσιμέντου στην Ελλάδα.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση καινούργιων προϊόντων αμιάντου (συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων αγωγών πόσιμου νερού) αλλά πως οι υφιστάμενοι σωλήνες ύδρευσης δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία αυτή, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να επιτρέπονται σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

'Βασιζόμενη στα διαθέσιμα επιστημονικά ερευνητικά αποτελέσματα και γνώσεις, τονίζει ο κ. Δήμας, η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας»! Δικαιολογεί, μάλιστα, αυτήν την ασυνέπεια της κοινοτικής νομοθεσίας αναφέροντας ότι «η αύξηση της θνησιμότητας λόγω γαστρεντερικών παθήσεων, που έχει παρατηρηθεί μεταξύ των εργαζομένων και πληθυσμών οι οποίοι εκτίθενται σε πόσιμο νερό, είναι συνήθως πολύ μικρή (από επιδημιολογικής πλευράς), η διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν ανεπαρκής και τα αποτελέσματα των μελετών δεν συγκλίνουν'.

Κλείνοντας την απάντησή του, ο κ. Δήμας μεταφέρει την ευθύνη στα κράτη μέλη, τα οποία 'οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι το πόσιμο νερό είναι υγιεινό, καθαρό και απαλλαγμένο κάθε ουσίας που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία» και είναι αρμόδια για την αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων.

Προτείνει, μάλιστα, στις ελληνικές αρχές τη χρήση του επιχειρησιακού προγράμματος 'Αειφόρος ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα' (2007-2013), το οποίο προβλέπει δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων αλλά και τη συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης.



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ