Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ Χανίων, έδωσε σήμερα ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου.

Στην απάντηση του Υφυπουργού Υγείας επισημαίνεται πως ‘το ΕΚΑΒ Χανίων διαθέτει 32 Διασώστες-Πληρώματα, 2 Ιατρούς και 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους, ήτοι προσωπικό σχετικά ικανοποιητικό για να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του νομού Χανίων’ και πως ‘σε κάθε περίπτωση το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ Χανίων ενισχύεται και θα ενισχύεται συνεχώς με μετακινήσεις, μεταθέσεις και μετατάξεις Πληρωμάτων-Διασωστών και υπαλλήλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αμεσότερα και ακόμη καλύτερα οι ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας’.

Ωστόσο, ο Υφυπουργός Υγείας δεν δίνει καμία ρητή δέσμευση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Χανίων, με τουλάχιστον 15 διασώστες και 2 ιατρούς, όπως ζητούσε στην ερώτησή του ο κ. Σκουλάκης και όπως έχουν επισημαίνει, κατά καιρούς, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Χανίων, προκειμένου έτσι να στελεχωθεί επαρκώς και τέταρτο ασθενοφόρο και να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του Νομού.

Αντίθετα, όπως σχολιάζει ο κ. Σκουλάκης, ‘με ‘αοριστίες’ και ‘θα’, η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ παραπέμπει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Χανίων στο μακρινό μέλλον, μια και η ίδια θεωρεί ικανοποιητική τη σημερινή στελέχωσή του, για τις ανάγκες του Νομού!!!’

Ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο της ανάγκης ενίσχυσης του ΕΚΑΒ Χανίων – το οποίο όμως παραβλέπει το Υπ. Υγείας – είναι ότι ‘τα περιστατικά που διεκπεραιώθηκαν από τον Τομέα ΕΚΑΒ Χανίων εκτός του νομού με ασθενοφόρα οχήματα τα τελευταία 4 χρόνια, 2004-2008, ανέρχονται περίπου στα 1.000, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται οι αεροδιακομιδές οι οποίες ανέρχονται σε 33 από το 2004 μέχρι σήμερα’.

Ως προς τις κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού και Διασωστών που προβλέπονται στον Τομέα Χανίων, ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι ‘ο οργανισμός του ΕΚΑΒ προβλέπει το σύνολο των οργανικών θέσεων πανελλαδικά, χωρίς να κάνει ειδικότερη κατανομή των θέσεων αυτών ανά Τομέα, με αποτέλεσμα να εναπόκειται στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ η ειδικότερη κατανομή των κενών οργανικών θέσεων ανά Παράρτημα ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες κάθε Παραρτήματος’.

Επίσης, ως προς τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των τμημάτων ΙΕΚ ΕΚΑΒ στα Χανιά, η απάντηση του Υφυπουργού ήταν αρνητική αφού όπως αναφέρει ‘την ευθύνη της οργάνωσης και της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων ΙΕΚ την έχει το Δ.Σ.

του ΕΚΑΒ, το οποίο και αποφασίζει τη λειτουργία των τμημάτων ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες του κάθε Παραρτήματος. Στην Κρήτη, τα προηγούμενα έτη λειτούργησε ΙΕΚ ΕΚΑΒ και ειδικότερα στο Ηράκλειο Κρήτης συνεχίζει η λειτουργία των παλαιότερων τμημάτων, ενώ στα Χανιά λειτούργησαν ταχύρυθμα τμήματα για την πληρέστερη επιμόρφωση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι η λειτουργία σχολής ΙΕΚ ΕΚΑΒ εξαρτάται από τις υπηρεσιακές ανάγκες του ΕΚΑΒ και είναι στην κρίση και απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των σπουδαστών του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και φυσικά ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα σχολή σε δύο τομείς του ιδίου Παραρτήματος’.

Τέλος, ως προς τη δημιουργία κτιρίου για τη στέγαση του τομέα ΕΚΑΒ Χανίων, το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως ‘η Διοίκηση του ΕΚΑΒ έχει δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ και στους πολίτες για άμεση εξεύρεση λύσης.

Ειδικότερα, έχουν προταθεί και είναι υπό συζήτηση δυο λύσεις: η μεταστέγαση του ΕΚΑΒ Χανίων σε χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, άλλως η ανοικοδόμηση νέου κτιρίου σε χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Σε κάθε περίπτωση πολύ σύντομα θα ανευρεθεί η ικανοποιητικότερη δυνατή λύση’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoVID: Βασική ανοσία μετά από τρεις εμβολιασμούς
Αντισώματα κατά του δηλητηρίου της μαύρης χήρας
Το πρώτο ποντίκι με πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό [μελέτη]