ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς
- Δικαιοσύνης
- Εσωτερικών
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: 'Στη Δικαιοσύνη παραπέμπονται οι γιατροί του νοσοκομείου Ζακύνθου για τη βοήθεια που προσέφεραν σε τοξικομανείς'
Όπως πληροφορηθήκαμε και από το δημοσίευμα της 'Ελευθεροτυπίας' της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου 2008, 29 γιατροί από το νοσοκομείο Ζακύνθου παραπέμπονται για κακούργημα με το νόμο περί ναρκωτικών, επειδή χορηγούσαν παυσίπονα και ηρεμιστικά φάρμακα σε τοξικομανείς, οι οποίοι έφταναν στο νοσοκομείο σε κατάσταση στερητικού συνδρόμου.
Από το 2003 είχε αποφασιστεί η δημιουργία μονάδας υποκατάστασης στο νησί αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Να σημειωθεί ότι στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει καμία μονάδα απεξάρτησης. Υπάρχει μονάχα το Κέντρο Πρόληψης 'Στοργή' που συνεργάζεται με τον ΟΚΑΝΑ.
Το αποτέλεσμα είναι οι γιατροί του νοσοκομείου να αντιμετωπίζουν συχνά ασθενείς-τοξικομανείς με στερητικό σύνδρομο οι οποίοι απαιτούν τη χορήγηση φαρμάκων. Μερικές φορές μάλιστα η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου, γίνεται επικίνδυνη, καθώς οι τοξικομανείς απειλούν, καταστρέφουν και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια γιατρών, ασθενών αλλά και την δική τους.
Αυτά ήταν γνωστά τόσο στην Αστυνομική Διεύθυνση και στον εισαγγελέα Ζακύνθου όσο και στο υπουργείο Υγείας, αφού οι γιατροί είχαν πραγματοποιήσει πολλές καταγγελίες και ζητούσαν βοήθεια. Καθώς καμία βοήθεια δεν έλαβαν, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη, τα σωματικά στερητικά συμπτώματα και να προστατεύουν τους υπόλοιπους ασθενείς.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Από το 2003 μέχρι σήμερα γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη μονάδα υποκατάστασης στη Ζάκυνθο; Πότε θα δημιουργηθεί;
2. Γιατί οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές δεν έπραξαν το καθήκον τους, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις και καταγγελίες των γιατρών και του συλλόγου τους;
3.
Με ποιό τρόπο όφειλαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί τους εν λόγω ασθενείς, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη;
Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ