ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

-YΓΕΙΑΣ

-ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Διασφάλιση κατάλληλης φροντίδας διαβητικών παιδιών

Κύριοι Υπουργοί,

Εμπόδια στην εγγραφή των διαβητικών παιδιών τους σε σχολεία αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς, σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά και εφήβους με νεανικό διαβήτη που δεν έχουν πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα.

Ειδικότερα, κατά το έτος 2007 υπήρξαν αρκετές καταγγελίες για ιδιωτικά σχολεία που αρνήθηκαν να εγγράψουν μαθητές όταν ενημερώθηκαν από τους γονείς τους ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, σε μία περίπτωση υπήρξε και παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα και με δημοσιεύματα ημερήσιου τύπου.

Αντίστοιχα προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε δημόσια σχολεία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση δημόσιου νηπιαγωγείου, οι υπεύθυνοι του οποίου αρνούνται να εγγράψουν παιδί με διαβήτη με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει νοσηλεύτρια για να φροντίζει το παιδί.

Προβλήματα εξαιτίας της συμπεριφοράς των δασκάλων και των συμμαθητών αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαβήτη και εντός σχολείου. Χαρακτηριστική η περίπτωση παιδιού Γ΄ Δημοτικού που τιμωρήθηκε από τον δάσκαλό του επειδή έτρωγε καραμέλα για να αντιμετωπίσει την υπογλυκαιμία εν ώρα μαθήματος.

Με δεδομένο ότι:

  1. στην Ελλάδα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας σήμερα το 7-8% του γενικού πληθυσμού.
  2. ότι περίπου 700.000-800.000 συμπατριώτες μας πάσχουν από την πάθηση, εκ των οποίων τα 30.000 είναι παιδιά και νέοι κάτω των 30 ετών.
  3. σε ετήσια βάση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως 3%, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι εκδηλώνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

- Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για τη διασφάλιση της κατάλληλης φροντίδας των διαβητικών παιδιών, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό περιβάλλον τους;

- Ποιος ο σχεδιασμός του ΥΥΚΑ για την καλύτερη ποιότητα ζωής των νέων ασθενών και την άμεση πρόσβαση αυτών στα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Μ. Σκουλάκης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoVID: Βασική ανοσία μετά από τρεις εμβολιασμούς
Αντισώματα κατά του δηλητηρίου της μαύρης χήρας
Το πρώτο ποντίκι με πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό [μελέτη]