ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Θέμα: Κατάργηση του θεσμού των απογευματινών ιατρείων

Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων που ξεκίνησε το 2001, έβαλε τα νοσοκομεία να δουλεύουν και το απόγευμα και έδωσε διέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ιατρούς του ΕΣΥ. Την περίοδο της Ν.Δ δεν εφαρμόστηκε πάντα σύμφωνα με το νόμο και αρκετές φορές λειτούργησε και σε βάρος των ασφαλισμένων.

Ο θεσμός χρειάζεται βελτίωση και επέκταση.

Η κατάργησή τους από σήμερα 24-11-2008 σημαίνει: 1) Τα νοσοκομεία μας θα σταματούν ουσιαστικά να λειτουργούν στις 2 και 30 κάθε μέρα (αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου). 2) Ο υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός τους (αξονικές, μαγνητικές, pet κ.λ.π.) θα αξιοποιείται μόνο για το πρωινό ωράριο και τις εργάσιμες ημέρες.

3) Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετούνται το απόγευμα θα οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα μπορούν να βρούν ιατρούς συσσωρευμένης εμπειρίας όπως οι Πανεπιστημιακοί και οι Νοσοκομειακοί ιατροί του ΕΣΥ. 4) Θα αναπτυχθούν εκ νέου παράνομα ιατρεία και θα επεκταθούν οι παράνομες διασυνδέσεις Πανεπιστημιακών και Νοσοκομειακών ιατρών με τους ασθενείς.

5) Το δημόσιο σύστημα υγείας θα απολέσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. 6) Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Είναι πολιτική του υπουργείου Υγείας η κατάργηση του θεσμού των απογευματινών ιατρείων ή το επέβαλαν τα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω του υπουργείου Οικονομίας;
2.Τι μέτρα θα πάρετε για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία το απόγευμα και να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς;

Ο ερωτών Βουλευτής

Έκτορας Νασιώκας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής DRG του ΚΕΤΕΚΝΥ στον Όμιλο της Ευρωκλινικής
Αντιδρούν οι προμηθευτές ορθοπαιδικού υλικού στο αναδρομικό rebate προς το ΕΣΥ
Αυστρία: Ο ιατρικός σύλλογος της Βιέννης προειδοποιεί για καύσωνα στην πρωτεύουσα