Του Δημήτρη Καραγιώργου

Την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, παραδέχτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Σε συζήτηση που έγινε στη Βουλή, με θέμα την Υγεία, υπήρξε αντιπαράθεση κορυφής, με τον πρωθυπουργό να υπεραμύνεται του έργου στο χώρο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για ανακολουθία και ασυνέπεια.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνουν μαζί ένα οδοιπορικό στα νοσοκομεία, προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα. ‘Στις επισκέψεις που κάνετε στα νοσοκομεία, δεν μπορεί να μη διαπιστώνετε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο σήμερα και το χτες’, του απάντησε ο κ.

Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συμπαράσταση των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα ισχυρό και ποιοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

‘Στόχος μας είναι ένα ισχυρό, ποιοτικό σύστημα Υγείας, ώστε να μη χρειάζεται η προσφυγή στην ιδιωτική πρωτοβουλία’ είπε. Αναφερόμενος στο νέο σύστημα προμηθειών, επεσήμανε ότι η πλήρης κατάργηση του παλαιού συστήματος ενόχλησε κάποιους και τους οδήγησε σε αντιδράσεις:

‘Είναι κρίμα που - είμαι βέβαιος ακούσια - ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γίνεται αρωγός τους. Βεβαιώνω λοιπόν ότι, παρά τα εμπόδια, παρά την αντίδραση, το νέο σύστημα προμηθειών που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, από τις αρχές του χρόνου’.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εξοικονομηθεί δεκάδες εκατομμύρια από το πρώτο στάδιο λειτουργίας του νέο συστήματος προμηθειών και πρόκειται να εξοικονομούνται πολλαπλασίως περισσότερα με την πλήρη εφαρμογή του.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε νοσοκομεία, θύμισε ότι το νοσοκομείο ‘Αττικόν’ εγκαινιάστηκε χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό, χωρίς στόχευση, ενώ λειτουργούσε μόνο το 25% της δυναμικότητάς του.

Αυξήσαμε κατακόρυφα – είπε – πέρα από το 90% τη λειτουργικότητά του και προχωρούμε σταδιακά στην πλήρη λειτουργία του.

Δέσμευση Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι το ΕΣΥ θα γίνει σύμβολο αξίας και αξιοπρέπειας. Οι απαντήσεις του κ. Καραμανλή – τόνισε – συμβολίζουν την υποκρισία της κυβέρνησης, καθώς πριν από πέντε χρόνια είχε πει ότι όλα καλυτερεύουν και ότι για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι.

Οι συνδικαλιστές, οι γιατροί, το ΠΑΣΟΚ.

‘Καταντήσατε το ΕΣΥ ένα σύμβολο φτηνών δικαιολογιών’, είπε σε έντονο ύφος, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι είχε ανακοινωθεί ότι θα εξοικονομούνταν 500 εκατομμύρια ευρώ από το σύστημα προμηθειών:

‘Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Ούτε το νέο σύστημα προμηθειών έχει εφαρμοστεί, μετά από 18 μήνες από την ψήφισή του’, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, για να επισημάνει:

Ο εξοπλισμός της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Νίκαιας παραμένει μετά από πέντε χρόνια στα ‘πλαστικά’. Επί πέντε χρόνια, δεν έχει αποκτήθηκε ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα για τα παιδιά με καρκίνο, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων ‘Αγλαΐα Κυριακού’ και ‘Αγία Σοφία’.

Από τις 24 κλίνες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο νοσοκομείο ‘Αττικόν’, λειτουργούν μόνον οι τέσσερις: ‘Πεθαίνει ο κόσμος, επειδή δεν βρίσκει Εντατικές Μονάδες Θεραπείας ανοιχτές’..

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής DRG του ΚΕΤΕΚΝΥ στον Όμιλο της Ευρωκλινικής
Αντιδρούν οι προμηθευτές ορθοπαιδικού υλικού στο αναδρομικό rebate προς το ΕΣΥ
Αυστρία: Ο ιατρικός σύλλογος της Βιέννης προειδοποιεί για καύσωνα στην πρωτεύουσα