ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς 1. Την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
          2. Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Απαράδεκτοι αποκλεισμοί και διακρίσεις στην εργασία, για τα άτομα με αναπηρία.

Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3/12, έρχονται ξανά στο προσκήνιο τα γνωστά και επί δεκαετίες άλυτα προβλήματά τους.

Το ποσοστό αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα (84%), είναι ανησυχητικά μεγάλο σε σύγκριση με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αν και η πλειοψηφία των επιχειρηματιών υιοθετεί στη θεωρία το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών, στην πράξη ζητά πρόσθετα κίνητρα-οφέλη για πρόσληψη ΑμεΑ.

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Ε.Παπάνη και του δρα Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Α. Βίκη, μόλις ένας στους δέκα επιχειρηματίες γνωρίζει την εδώ και μια 10ετία θεσπισθείσα νομοθεσία για τις προσλήψεις ΑμεΑ.

Ενώ το 88,9% αποδέχεται τις ίσες ευκαιρίες για εργασιακή προαγωγή, σχεδόν οι μισοί δεν αποδέχονται τη διευθυντική θέση σε άτομα με αναπηρίες.

Επιπρόσθετα, επτά στους δέκα απαιτούν οικονομικά κίνητρα (επιδότηση μισθού ή ημερομισθίου) για να προσλαμβάνουν ΑμεΑ.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση και απορία, είναι ότι, αντί των προνομίων που παρέχουν οι νόμοι, οι εργαζόμενοι με αναπηρία και οι γονείς παιδιών με αναπηρία, αντιμετωπίζουν την εξαίρεση από τους νόμους.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά δυο περιπτώσεις, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 3-12-2008:
α) Πατέρας παιδιού με βαριά αναπηρία, με βάση σχετικό νόμο (3655/08) που προέβλεπε πρόωρη σύνταξη στους άντρες συζύγους ή γονείς ατόμων με αναπηρία, σε επέκταση του προγενέστερου νόμου (3232/04) που αφορούσε μόνο τις γυναίκες, παραιτήθηκε από την εργασία του για να συνταξιοδοτηθεί.

Στο αίτημα συνταξιοδότησής του έλαβε την απάντηση ότι με μεταγενέστερη του χρόνου παραίτησής του Εγκύκλιο, δεν του παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος, δεδομένου ότι η σύζυγός του δεν εργάζεται. Η ‘ερμηνευτική-διορθωτική’ Εγκύκλιος, έρχεται να λειτουργήσει τιμωρητικά, χωρίς σεβασμό στις δυσκολίες μητέρας παιδιού με βαριά αναπηρία, που εκ των πασίδηλων συνθηκών αδυνατεί να εργασθεί, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λήψη μέτρων για την προώθηση της ισότητας ανδρών-γυναικών, εφόσον για τη συνταξιοδότηση των μητέρων δεν τίθεται ο περιοριστικός όρος της εργασίας του πατέρα.


β) 29χρονος διπλωματούχος ΕΜΠ με 67% αναπηρία, επρόκειτο να προσληφθεί σε τεχνική εταιρία, υπαγόμενος στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2643/98 ως ΑμεΑ που μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση του εργοδότη από τον ΟΑΕΔ.

Κατά τη διαδικασία πρόσληψής του οι εργοδότες ήρθαν αντιμέτωποι με Εγκύκλιο που εξαιρούσε από τις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς!

Με βάση τα παραπάνω,

Eρωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Με ποιο κριτήριο, αντιμετωπίζονται ως προνομιούχοι έναντι των λοιπών ΑμεΑ οι ελάχιστοι ανάπηροι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, εξαιρούμενοι από τις προστατευτικές διατάξεις;
2. Με ποιο κριτήριο εφαρμόζονται στην Ελλάδα του 2008, Eγκύκλιοι που λειτουργούν τιμωρητικά και χωρίς σεβασμό απέναντι στις οικογένειες ατόμων με αναπηρία;
3.

Προτίθεστε να προστατεύσετε νομοθετικά, την απόδοση τουλάχιστον ίσων εργασιακών ευκαιριών στα άτομα με αναπηρίες , ανεξαρτήτως επαγγέλματος;
4. Προτίθεστε να εφαρμόσετε τις προστατευτικές διατάξεις των Νόμων για τα άτομα με αναπηρία, απαλλάσσοντάς τους, από τις ‘διορθωτικές-προστατευτικές’ Εγκυκλίους;
5.

Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στη θεσμοθέτηση αποκλειστικού νόμου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται ισχυρά προστατευτικά μέτρα για τους εργαζόμενους με αναπηρία στον ιδιωτικό τομέα δεδομένου ότι με το σημερινό νόμο 2643/98 η προκήρυξη των θέσεων του ιδιωτικού τομέα και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΔΕΚΟ κ.λ.π.) έχει εκδοθεί δύο φορές από το έτος 1998, ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε οι θέσεις αυτές να προκηρύσσονται κάθε έτος, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες θέσεις εργασίας για τα άτομα με αναπηρία όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα;
6.

Προτίθεστε να προχωρήσετε στη σύσταση Γενικής Διεύθυνσης για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία αφού η τωρινή Διεύθυνση δεν είναι στελεχωμένη με επαρκές προσωπικό για να καλύψει τον τεράστιο όγκο εργασιών που απαιτούνται σε αυτό τον τομέα;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ