Έως τα τέλη του τρέχοντος έτους προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει την πρώτη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύστασης του Συμβουλίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου (2003/878/ΕΚ). Αυτή ήταν η απάντηση της Επιτρόπου για θέματα υγείας, κας Ανδρούλλας Βασιλείου, σε προφορική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ.

Αντώνης Τρακατέλλης, αναφορικά με την αναθεώρηση της Σύστασης του Συμβουλίου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Στην απάντησή της, η αρμόδια Επίτροπος αναφέρει ότι η Επιτροπή παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις στην έρευνα για τον καρκίνο και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις του προληπτικού ελέγχου σε επίπεδο πληθυσμού από πλευράς θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του ορθού και των ωοθηκών.

Οι προληπτικοί έλεγχοι είναι διαθέσιμοι για πολλούς τύπους καρκίνου, πριν όμως καθιερωθούν νέα τεστ, η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να αξιολογηθεί και να αποδειχθεί κατά τον δέοντα τρόπο.

Σύμφωνα με την απάντηση, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει την πρώτη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύστασης του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2008. Η έκθεση αυτή θα βασίζεται στην εξωτερική έκθεση που εκπόνησαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Καρκίνο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενημέρωσης για τον Καρκίνο που υπεβλήθη νωρίτερα το 2008 και δείχνει ότι παρά τις καταβληθείσες προσπάθειες δεν έχει διανυθεί ούτε το μισό του δρόμου για την εφαρμογή της ισχύουσας Σύστασης του Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ‘Σήμερα καλύπτεται ελαφρώς λιγότερο του ημίσεως του πληθυσμού που θα έπρεπε να καλύπτεται από τον προληπτικό έλεγχο σύμφωνα με τη Σύσταση και λιγότερο του ημίσεως των εξετάσεων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύστασης’.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι έστω και με τον σημερινό όγκο δραστηριοτήτων, τα τρέχοντα έξοδα σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους είναι ήδη σημαντικά. Το ύψος των πόρων αυτών και η πρόκληση να διατηρηθεί η δέουσα ισορροπία μεταξύ οφέλους και ζημιών από τον προληπτικό έλεγχο απαιτούν τον εντοπισμό των καταλλήλων και αποτελεσματικών μέτρων προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα και το λογικό κόστος των σημερινών και μελλοντικών σχετικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο της τακτικής διερεύνησης, ελέγχου αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου θα υποστηρίζεται συνεχώς η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ευτυχείς εξελίξεις και θα εντοπίζονται οι αδυναμίες που χρήζουν βελτίωσης.

Τέλος, η Επιτροπή εξετάζει με ενδιαφέρον τις μελλοντικές ενέργειες για τον καρκίνο και ιδιαίτερα την πιθανότητα να θεσπισθεί μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα, προκειμένου να κοινοποιούνται οι βέλτιστες πρακτικές και να υποστηρίζονται τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αυτό αποτελεί επίσης μια από τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής με προτεραιότητα για το 2009.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Οδηγίες ΕΟΔΥ για πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων σε επισκέπτες και αθλητές
Διάσειση στους αθλητές: Εξέταση αίματος δείχνει πότε πρέπει να σταματήσει η προπόνηση
Η MSD μέσω θυγατρικής εταιρείας ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio