Δεδομένου ότι σχεδόν 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ακούν μουσική μέσω ατομικών συσκευών (MP3, iPod κτλ), ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης, ζήτησε να πληροφορηθεί τις ενέργειες της Κομισιόν προκειμένου να περιορίσει τις επιβλαβείς συνέπειες του δυνατού ήχου στην υγεία και συγκεκριμένα στην ακοή ιδιαίτερα των ατόμων νεαρής ηλικίας.

‘Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η δυνατότητα ήχου στις ατομικές συσκευές μουσικής, όπου χρησιμοποιούνται ακουστικά, οφείλει να μην ξεπερνάει τα 100 ντεσιμπέλ. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο ήχος στις σύγχρονες συσκευές κυμαίνεται από 80 έως 120 ντεσιμπέλ, όριο που θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία, κυρίως των νέων’, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Στην απάντησή της η αρμόδια για θέματα προστασίας των καταναλωτών Επίτροπος, Μεγκλένα Κούνεβα, τόνισε ότι η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση τύπου, αναφέρει ότι οι χρήστες προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής μπορούν ήδη να λάβουν ορισμένα πρακτικά μέτρα προφύλαξης, όπως να ελέγξουν αν στη συσκευή τους μπορεί να καθοριστεί η ανώτατη ένταση μουσικής, ή εάν μπορούν οι ίδιοι να χαμηλώσουν την ένταση με το χέρι, καθώς επίσης και να φροντίσουν ώστε να μη χρησιμοποιείται η προσωπική συσκευή αναπαραγωγής μουσικής για παρατεταμένες χρονικές περιόδους προς όφελος της ακοής τους.

Ωστόσο, ζητήθηκε η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής για τους Ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους Κινδύνους για την Υγεία (ΕΕΑΝΚΥ) λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις απειλές για την ακοή, ιδίως των εφήβων και των παιδιών, από ορισμένες δραστηριότητες αναψυχής στις οποίες περιλαμβάνεται και η χρήση προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής.

Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που εξετάστηκαν από την ΕΕΑΝΚΥ, η Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι στις αρχές του 2009 θα διοργανώσει στις Βρυξέλλες σεμινάριο για την αξιολόγηση των πορισμάτων με τα κράτη μέλη, τη βιομηχανία, τους καταναλωτές και άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες.

Στο σεμινάριο θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι χρήστες, οι τεχνικές λύσεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη της ακοής.

Η γνώμη και οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία έχουν επίσης προβληθεί στα Ευρωπαϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ η κα Κούνεβα τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τα κράτη μέλη, τις οργανώσεις των καταναλωτών και τη βιομηχανία συμβάλλουν συνεχώς στις προσπάθειες μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης στο θέμα αυτό.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ