ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

 
ΘΕΜΑ: Εξοπλισμός Δημόσιων Νοσοκομείων με μηχανήματα Ποζιτρονικής Υπολογιστικής Τομογραφίας (PET-CT).

Η απεικονιστική τεχνολογία PET-CT χρησιμοποιείται κυρίως στη διάγνωση και παρακολούθηση της πορείας του καρκίνου και θα έπρεπε ήδη από ετών να λειτουργούν τουλάχιστον 12-14 στη χώρα μας, σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού στη χώρα μας (μια μονάδα PET-CT ανά 750.000 κατοίκους) .

Όμως, από το 2002 που είχε εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση μέχρι σήμερα, λειτουργούν μόνο 4, από τα οποία μόνο ένα κρατικό Νοσοκομείο 'Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ' κατόρθωσε να αποκτήσει απεικονιστικό σύστημα, ενώ στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα κατά 90% ανήκουν στο δημόσιο τομέα.

Στην Ελλάδα, βάσει των επίσημων επιδημιολογικών στοιχείων, υπάρχουν περί τους 65.000 καρκινοπαθείς, εκ των οποίων 40-50% έχουν ανάγκη εξέτασης με PET-CT. Να σημειωθεί ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μηχανήματος στον 'ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ' εξετάσθηκαν 1.018 ασθενείς, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.



Είναι συνεπώς προφανής η ανάγκη να διαθέτουν τα κρατικά Νοσοκομεία της χώρας μας-και ιδίως τα μεγάλα Ογκολογικά Νοσοκομεία-τέτοια μηχανήματα, γιατί η δημόσια υγεία αποτελεί υπέρτατο κοινωνικό αγαθό και η Πολιτεία οφείλει να παρέχει στους καρκινοπαθείς πολίτες το δικαίωμα της πρόσβασης, τουλάχιστον σε βασικές και καθιερωμένες σωτήριες τεχνολογικές υποδομές διάγνωσης και παρακολούθησης του καρκίνου.



Να σημειωθεί πως στα ιδιωτικά κέντρα PET/CT που τώρα λειτουργούν, η τιμή της εξέτασης είναι κατά 60% μεγαλύτερη από αυτή του μοναδικού κρατικού Νοσοκομείου 'Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ' , με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς.



Πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση ΔΥΓ2/οικ. 5779323-4-2008, (ΦΕΚ τεύχος Β 802, 7-05-2008) 'κριτήρια και διαδικασία για τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας μηχανημάτων ιονιζουσών ακτινοβολιών για ιατρικές εφαρμογές'.

Στα πλαίσια της απόφασης αυτής, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ με το από 14-10-2008 έγγραφό της, εισηγήθηκε τη χορήγηση αδειών σκοπιμότητας για προμήθεια προηγμένης τεχνολογίας μηχανημάτων PET-CT (Ποζιτρονικής Υπολογιστικής Τομογραφίας), σε 8 Δημόσια και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, καθώς και σε 4 φορείς του ιδιωτικού τομέα.



Για την απόφαση αυτή, η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Βιολογίας, σε έγγραφό της προς το Υπουργείο Υγείας, τονίζει: 'κ. Υπουργέ, δεν είμαστε αισιόδοξοι, ότι τελικά τα Δημόσια Νοσοκομεία θα μπορέσουν τελικά να εφοδιαστούν με PET-CT στο αμέσως προσεχές μέλλον, διότι εξαρτήσατε την πραγματοποίηση της προμήθειας από τις διαθέσιμες και εγκριθείσες πιστώσεις κάθε Νοσοκομείου, σε αντίθεση με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και γραφειοκρατικών διαδικασιών και συνεπώς η απόφασή σας 'τους λύνει τα χέρια'.

Οδηγούμεθα μετά βεβαιότητας σε υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της δημόσιας υγείας υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών οικονομικά εύρωστων επιχειρηματικών κέντρων υγείας. Πώς να λειτουργήσουν τα δημόσια Νοσοκομεία με απαρχαιωμένο εξοπλισμό; Είναι γνωστό πως πολλά μεγάλα Ογκολογικά Νοσοκομεία δεν έχουν πράγματι σύγχρονο εξοπλισμό (γ-κάμερα, PET-CT κάμερα κ.λ.π.), αλλά και αν διαθέτουν δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια μηχανήματα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για τελείως απαραίτητες εξετάσεις.

Η έλλειψη των PET-CT από τα δημόσια Νοσοκομεία είναι από τις περιπτώσεις, που θα επιτείνουν το φαινόμενο αυτό, λόγω του μεγάλου αριθμού των απελπισμένων ογκολογικών ασθενών, που σπεύδουν για να γίνουν πελατεία για τα ιδιωτικά κέντρα και αξιόλογη σίγουρη πηγή πλουτισμού τους'.



Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα:
    1. Για τη χρηματοδότηση των ενδιαφερομένων Κρατικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων για την απόκτηση μηχανημάτων PET-CT;
    2. Για τη θέσπιση διαδικασιών ώστε να αντιμετωπιστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που παρεμποδίζουν την υλοποίηση της προμήθειας των ανωτέρω μηχανημάτων;



Ο ερωτών Βουλευτής


ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ