ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Κίνδυνοι από τα χημικά όπλα της αστυνομίας
Τις τελευταίες μέρες, η Ελληνική Αστυνομία έκανε ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση χημικών ενάντια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας. Τα χημικά όπλα αυτά, κατ’ επίφαση μόνο ονομάζονται δακρυγόνα, καθώς οι επιπτώσεις τους παραπέμπουν μάλλον σε ασφυξιογόνα αέρια.
Σύμφωνα με δηλώσεις προηγούμενων Υπουργών Δημόσιας Τάξης, η Ελληνική Αστυνομία κάνει κυρίως χρήση του στερεού CS, το οποίο χρησιμοποιείται με τη μέθοδο του ψεκασμού. Το CS είναι οργανική ένωση που περιλαμβάνει κυανιούχες ρίζες, οι οποίες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να αποβούν εξαιρετικά τοξικές για τον άνθρωπο.
Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει καταγράφουν πιθανές επικίνδυνες συνέπειες σε όσους έρχονται σε επαφή με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί η αστυνομία, ακόμα και για το λιγότερο επικίνδυνο CS. Ακόμα πιο επικίνδυνοι μπορεί να είναι οι διαλύτες των οργανικών ενώσεων αυτών, οι οποίοι είναι συχνά άγνωστης προέλευσης και σύστασης.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι εισπνεύσουν τις ουσίες σε κλειστό χώρο, οι έγκυες γυναίκες και όσοι εκτίθενται συχνά σε αυτές.
Καθώς η χρήση των χημικών όπλων της αστυνομίας ήταν τόσο διαδεδομένη κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων της νεολαίας τις τελευταίες ημέρες, ώστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι ελληνικές αρχές υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε εισαγωγές νέων από το Ισραήλ, προκύπτουν ανησυχητικά ερωτήματα για τη δημόσια υγεία.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Εάν μπορεί να διαβεβαιώσει τους κατοίκους των Αθηνών αλλά και όλης της Ελλάδας, ότι δεν κινδυνεύει η υγεία κανενός κατοίκου της χώρας από τη χρήση των χημικών όπλων της αστυνομίας.
- Μπορεί να διαβεβαιώσει τους αστυνομικούς, που εκτίθενται πολύ πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλον σε αυτές τις ουσίες, ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους από τη συχνή έκθεσή τους σε αυτές;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ