Εμφάνιση προέδρου κόμματος, έκανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας. Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επιτέθηκε στον κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος είχε νωρίτερα καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική στην οικονομία:

‘…Αντιλαμβάνομαι, ότι ο κ. Σημίτης θέλει να υπερασπιστεί την εποχή του και το έργο του. Πλην όμως, ασκώντας αυτήν την κριτική, λησμόνησε την προηγούμενη διακυβέρνηση, τη δική του διακυβέρνηση. Θυμηθείτε την τεράστια αύξηση που επιβάλατε σε φόρους και εισφορές, όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είχαν αρνητική αύξηση μέχρι και 2%.

Μας παραδώσατε τη χώρα με αυξημένο το ποσοστό της φορολογίας κατά 3,9% από το 1995 μέχρι το 2003. Ως κυβέρνηση πανθομολογουμένως στραγγίξατε τους φορολογούμενους και τους εργαζόμενους.

Σήμερα, οι εκθέσεις της EUROSTAT είναι απαλλαγμένες από τους γνώριμους, στους καιρούς σας, ‘αστερίσκους’, που κοσμούσαν όλους αυτούς τους προϋπολογισμούς. Εκείνους, που προέβλεπαν έλλειμμα 1% και 2% και στην πραγματικότητα ήταν 7%.

Και ακριβώς αυτό, είναι δηλωτικό της βαθύτερης έννοιας των όρων ‘παραπλάνηση’ και ‘γελοιοποίηση’, που χρησιμοποίησε πριν από λίγο ο κ. Σημίτης…’.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι από το 2008 υπάρχει μια σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού στον τομέα της Υγείας, της τάξης των 8,7 δισ. ευρώ για το 2009:

‘…Όταν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης μία κυβέρνηση αυξάνει τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία κατά 8,7%, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό, πόσο δημαγωγικές είναι οι κραυγές περί εγκατάλειψης του ΕΣΥ…’.

Έντονο ύφος

Σε έντονο ύφος, ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε κατά του υπεύθυνου του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος εξέφρασε χθες την αντίθεση του κόμματός του στις κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία:

‘…Διαφώνησε, και εκτίθεται το ΠΑΣΟΚ στα μάτια των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας, με τις έκτακτες προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών, που επίσης συζητήθηκε στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τότε έδωσε τη συναίνεσή του.

Άλλαξε πολιτική το ΠΑΣΟΚ; Δεν θέλουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ προσλήψεις στο ΕΣΥ; Λοιπόν, πληροφορηθείτε, ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενέκρινε, ωστόσο, τη ρύθμιση για την πρόσληψη των νοσηλευτών….’.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ‘…εσείς δεν λέτε, ούτε ναι, ούτε όχι. Είστε επιτήδειοι! Και ξέρετε, τι σημαίνει αυτό στην πολιτική γλώσσα. Θέλετε, να ξεφεύγετε από την πραγματικότητα, γιατί δεν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε….’.

Ανεπάρκεια

Μιλώντας στη Βουλή, ο εισηγητής του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Μανώλης Σκουλάκης, είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2009 αποτελεί τον καθρέπτη της κυβερνητικής ανεπάρκειας, των αντιλαϊκών επιλογών και εν τέλει της συνολικής αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ.

Επιβεβαιώνει ότι ως αντιπολίτευση είχατε πει ναι σε όλους και σε όλα, είχατε σπείρει ανέμους και τώρα η χώρα θερίζει θύελλες…’.

Ο κ. Σκουλάκης χαρακτήρισε ‘χρεοκοπημένη’ την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ τα ζουν οι πάντες. Αναφερόμενος στο κοινωνικό κράτος, ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως απαξιώνεται συστηματικά και μεθοδευμένα και σημείωσε ότι ‘…η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί και υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, το ΕΣΥ, το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας και το δημόσιο σχολείο, στέλνοντας έτσι το χειρότερο μήνυμα στην ξεσηκωμένη νεολαία μας…’.

Για το σύστημα Υγείας, τόνισε πως έχει καταρρεύσει, με τα χρέη των νοσοκομείων να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τη περίοδο 2001 - 2004, έχοντας ξεπεράσει σήμερα τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που στο προϋπολογισμό του 2009 δεν προβλέπεται κανένα κονδύλι για αποπληρωμή τους.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, επισήμανε πως είναι τεράστιες και πως σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ 5.000 λιγότερο προσωπικό από ότι υπηρετούσε το 2004.

Για το νοσοκομείο των Χανίων, τόνισε ότι τα χρέη ξεπερνούν τα 63 εκατομμύρια ευρώ και πως επί δύο μήνες το ίδρυμα παραμένει ακέφαλο, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και κανένας να μη θέλει να αναλάβει τις τύχες του νοσοκομείου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Οδηγίες ΕΟΔΥ για πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων σε επισκέπτες και αθλητές
Διάσειση στους αθλητές: Εξέταση αίματος δείχνει πότε πρέπει να σταματήσει η προπόνηση
Η MSD μέσω θυγατρικής εταιρείας ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio