Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 2008

"Ο κανόνας που απαγορεύει στους φαρμακοποιούς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε ένα κράτος μέλος να δεχθούν συνταγή για προσωπική χρήση από γιατρό ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος, υπερβαίνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και κατά συνέπεια αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα στο άρθρο 49 της Συνθήκης".

Την απάντηση αυτή έδωσε η Επίτροπος Υγείας Κα Ανδρούλα Βασιλείου στον Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Αγγελάκα σε σχετική ερώτησή του για την εκτέλεση ιατρικών συνταγών από φαρμακοποιούς υπό το πρίσμα της υπό συζήτηση Οδηγίας για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

Η Επίτροπος συμπλήρωσε ότι κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο να εξασφαλίσει ότι οι συνταγές που υπογράφονται από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα σε άλλα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούνται στην επικράτειά του και συμπλήρωσε ότι ο φαρμακοποιός μπορεί να αρνηθεί να εκτελέσει μια συνταγή, εάν υπάρχουν θεμιτές και αιτιολογημένες αμφιβολίες για τη γνησιότητά της, και να εξαιρούνται τα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία απαιτούνται ειδικές ιατρικές συνταγές όπως προβλέπεται στο άρθρο 71, παράγραφος 2 της Οδηγίας 2001/83.



Με το άρθρο 14, παράγραφος 2 της υπό συζήτηση Οδηγίας για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη επιδιώκεται η εφαρμογή της αναγνώρισης των ιατρικών συνταγών που εκδίδονται σε άλλο κράτος μέλος, με την έγκριση μέτρων που θα βοηθήσουν τους φαρμακοποιούς να εκτελούν συνταγές οι οποίες έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ούτε για τη γνησιότητά τους αλλά ούτε και για την ορθή ταυτοποίηση από μέρους του συνταγογραφούμενου φαρμάκου.

Η Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι γνωρίζει "τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούνται στα διάφορα κράτη μέλη όσον αφορά τη δυνατότητα αντικατάστασης ενός φαρμάκου το οποίο εκδίδεται ίσως στο πρωτότυπο από άλλο φάρμακο το οποίο είναι γενόσημο προϊόν, ωστόσο το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται από τα ίδια τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή δεν μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη να αποφασίσουν για το αν θα μπορούν οι φαρμακοποιοί να αντικαταστήσουν ένα φάρμακο με κάποιο άλλο".

Τέλος, η Επίτροπος πληροφόρησε τον Ευρωβουλευτή ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) καταρτίζει κατάλογο φαρμάκων με τα ίδια δραστικά συστατικά που κυκλοφορούν στα διάφορα κράτη μέλη, ώστε ο φαρμακοποιός που λαμβάνει μια συνταγή να γνωρίζει την αντιστοιχία μεταξύ φαρμάκων που κυκλοφορούν στις διάφορες χώρες της ΕΕ.



Με άλλη παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα, ο Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Αγγελάκας ανέφερε ότι μόλις τους τελευταίους 2 μήνες κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ 34 εκατομμύρια δισκία πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων και κάλεσε την Επιτροπή να ανοίξει γραφείο στην Κίνα και την Ινδία όπως έκανε και η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων ( FDA), ώστε να παρακολουθούνται στενά τα φαρμακευτικά προϊόντα που εξάγονται από τις χώρες αυτές καθώς και τα εργοστάσια που τα παράγουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Οδηγίες ΕΟΔΥ για πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων σε επισκέπτες και αθλητές
Διάσειση στους αθλητές: Εξέταση αίματος δείχνει πότε πρέπει να σταματήσει η προπόνηση
Η MSD μέσω θυγατρικής εταιρείας ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio