‘Περίπου 2.000 τόνοι εισαγόμενων τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές το πρώτο 9μηνο του 2008. Από τα κατασχεθέντα στα τελωνεία προϊόντα, το ρεκόρ κατέχει η Κίνα με 1.034 τόνους και ακολουθούν οι Αργεντινή, Καναδάς, Βιετνάμ, Χιλή, Ινδία, Αίγυπτος και ΗΠΑ, ενώ τα ακατάλληλα τρόφιμα ήταν όσπρια, ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, καφές, δημητριακά και φρούτα’, ανέφερε σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης.

Η αρμόδια για θέματα Υγείας Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, ανέφερε στην απάντησή της ότι η κοινοτική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων στην αγορά της ΕΕ προβλέπει ειδικούς ελέγχους των εισαγόμενων προϊόντων λόγω των διαφορετικών συνθηκών δημόσιας υγείας, καθώς και υγείας των ζώων και των φυτών στις χώρες καταγωγής.



‘Οι τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν σημαντικές προϋποθέσεις, που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία, πριν κριθούν επιλέξιμες για να εξάγουν προϊόντα υψηλού κινδύνου, όπως το κρέας και τα προϊόντα κρέατος, στην ΕΕ.

Το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξάγει τακτικά ελέγχους για να επαληθεύσει επιτόπου τη συμμόρφωση προς τις εν λόγω απαιτήσεις’, τόνισε η κα Βασιλείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επίτροπο, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τους έλεγχους των εισαγωγών. ‘Όλες οι εισαγωγές ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων στην Κοινότητα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω εγκεκριμένων συνοριακών σταθμών ελέγχου, βάσει υγειονομικού πιστοποιητικού και κατόπιν ελέγχων τεκμηρίωσης και ταυτοποίησης.

Εφαρμόζεται επίσης ένα πρόγραμμα φυσικών ελέγχων, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει εργαστηριακές αναλύσεις. Για ορισμένα μη ζωικά προϊόντα υψηλού κινδύνου, όπως οι καρποί με κέλυφος οι οποίοι μπορεί να είναι μολυσμένοι, για παράδειγμα από αφλατοξίνες, προβλέπονται επίσης υψηλά επίπεδα ελέγχων στα σημεία εισαγωγής στην ΕΕ’.



Τέλος, εφόσον εντοπισθούν προβλήματα κατά τις εισαγωγές σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, αυτά κοινοποιούνται, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, στα υπόλοιπα κράτη μέλη και ιδίως στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου.

Αποφάσεις διασφάλισης λαμβάνονται επίσης σε κοινοτικό επίπεδο εφόσον κρίνεται απαραίτητο να εισαχθούν επιπλέον μέτρα, όπως για παράδειγμα υψηλότερο επίπεδο δοκιμών, διαγραφή εξαγωγέων από τον εγκεκριμένο κατάλογο ή ακόμη πλήρης απαγόρευση εξαγωγών προς την ΕΕ.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Οι κίνδυνοι από τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού
Διεθνής διάκριση για τον δρ Σταύρο Αλευρογιάννη
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου