Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, για την κατάσταση στην Υγεία κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε μέρα που περνάει δημιουργούνται νέα αρνητικά δεδομένα στο χώρο της Υγείας, όπως δημιουργούνται και σε όλους τους άλλους τομείς, όπου υποτίθεται ότι η κυβέρνηση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Στην πραγματικότητα οδηγείτε κάθε μέρα το Σύστημα Υγείας σε κατάρρευση, όπως οδηγείτε και τη χώρα σε κατάρρευση. Έχετε απαξιώσει όλους τους τομείς, και βεβαίως έχετε απαξιώσει κάθε έννοια του δημόσιου αγαθού.

Και μην ελπίζετε ότι ο κόσμος πείθεται, ότι ο λαός ελπίζει ότι ο ανασχηματισμός θα αλλάξει την κατάσταση. Μην νομίζετε ότι όλοι περιμένουν ότι ως δια μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Κανείς δεν το πιστεύει. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι απόλυτα πεισμένοι ότι η ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Και επιπλέον γιατί όλοι γνωρίζουν ότι δεν λύνονται τα θέματα με το ανακάτωμα των χαρτιών της τράπουλας. Δεν ωφελεί πουθενά! Αυτή είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια είναι και την ξέρει όλος ο κόσμος ότι ο ανασχηματισμός έγινε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να ανακατέψουν τα χαρτιά της τράπουλας. Όμως όταν η τράπουλα είναι σημαδεμένη, όταν η τράπουλα είναι φθαρμένη και όταν το παιχνίδι δεν γίνεται με τους όρους που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση θετικό για τον λαό και την κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι πλήρης η αποκάλυψη της αναξιοπιστίας της ΝΔ. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες δεδομένου ότι είναι η πέμπτη φορά που συζητούμε επερώτηση για τα θέματα της Υγείας, μετά από τις πρωτοβουλίες των συναδέλφων του αρμόδιου τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Όμως η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση των δομών της δημόσιας Υγείας είναι ανύπαρκτη.

Πώς αντιμετώπισε η ΝΔ αυτά τα πέντε χρόνια τους θεσμούς και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ; Υπονόμευε τη θεσμική τους υπόσταση, λασπολογούσε τη λειτουργία τους και τώρα επιχειρεί την κατεδάφιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ δεν είναι αδυναμία. Είναι πολιτική επιλογή. Όπως είναι πολιτική επιλογή και όχι αδυναμία το γεγονός ότι δεν δίνετε λύση στο θέμα των εφημεριών.

Όπως είναι πολιτική επιλογή, και όχι αδυναμία της κυβέρνησης το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας σήμερα δεν έχουν σύγχρονα μηχανήματα και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι πολιτική επιλογή, και όχι αδυναμία το γεγονός ότι έχετε αφήσει χωρίς στελέχη τα περισσότερα κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα οποία υποτίθεται ότι θα έπαιζαν το ρόλο της πρωτοβάθμιας Υγείας.

Είναι πολιτική επιλογή η εμπορευματοποίηση του δημοσίου αγαθού της Υγείας και η μεθοδευμένη μετεξέλιξή του σε προϊόν που υπόκειται στους νόμους της αγοράς, την προσφορά και τη ζήτηση.

Όλα τα υπάρχοντα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι πλέον κρατικοδίαιτα.

Όπως είναι γεγονός ότι υπάρχει ολιγοπωλιακή συγκέντρωση στο χώρο της Υγείας από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Όπως είναι γεγονός ότι υπάρχει ολιγοπωλιακή συγκέντρωση στο χώρο των γεννήσεων, στο χώρο των μαιευτηρίων.

Όπως είναι γεγονός ότι οι οφειλές των ταμείων προς τα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί από το 2004, με ποσοστό 417%.

Όπως είναι γεγονός ότι τα χρέη του δημοσίου προς τα ταμεία έχουν αυξηθεί από το 2004, μέχρι σήμερα σε ποσοστό 307%.

Όπως είναι γεγονός ότι οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έχουν αυξηθεί από το 2004, μέχρι τώρα, κατά 235%.

Όπως είναι γεγονός ότι οι πολυδιαφημισμένες συμπράξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δεν προχωρούν και ότι τα έργα έφτασαν να κοστίζουν τα διπλά λεφτά από ό,τι θα κόστιζαν αν επιχειρούνταν να υλοποιηθούν μόνο από το κράτος.

Όπως είναι αλήθεια ότι επί πέντε χρόνια προσφέρατε σπάνιες ευκαιρίες εύκολου κέρδους σε ‘ημέτερους’ της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν έρεισμα από ότι αποκαλύφθηκε στους διοικητικούς μηχανισμούς των νοσοκομείων και στο κομματικό πελατειακό σύστημα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει την υγειονομική περίθαλψη, το εθνικό σύστημα Υγείας όπως ακριβώς αντιμετωπίζει και την Παιδεία. Τι κάνει;

Επιχειρεί με κάθε τρόπο, δια της απαξίωσης και της μείωσης της χρηματοδότησης, να ακυρώσει την έννοια του δημόσιου αγαθού.

Και αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι ταξική επιλογή. Αυτή την επιλογή εμείς αντιπαλεύουμε.

Στο χώρο της Υγείας, όπως και στην Παιδεία, κρίνεται η πολιτική του καθενός. Είναι εδώ σε αυτό το πεδίο που κρίνεται αν και κατά πόσο ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής διαρρηγνύεται ή όχι ο κοινωνικός ιστός. Αν και κατά πόσο λειτουργεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Αν και κατά πόσο υπάρχει ισότητα στη χώρα.

Σε αυτά τα πεδία κρίνονται οι κυβερνήσεις, εδώ κρίνονται οι πολιτικές επιλογές και σε κάθε περίπτωση εδώ αποκαλύπτονται και οι διαφορές μας. Οι διαφορές στην πολιτική μας φιλοσοφία, στην αντίληψή μας και κυρίως, στον τρόπο διακυβέρνησης.

Για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ, η άμεση ανατροπή της σημερινής πορείας του ΕΣΥ προς την παρακμή και την απαξίωση είναι το πολιτικό μας χρέος προς τους πολίτες, είναι το χρέος μας προς την ιστορία. Δεσμευόμαστε για ένα ισχυρό και οικονομικά βιώσιμο Σύστημα Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και θα διασφαλίζει την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας στα φτωχότερα στρώματα αλλά και στις απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές.

Δεσμευόμαστε να θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την πρόληψη. Όπως επίσης τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τη δημιουργία νέων μορφών περίθαλψης και ανάπτυξης των υποδομών του ΕΣΥ. Την ανάπτυξη της εξειδικευμένης φροντίδας, με τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου κατά των ναρκωτικών αλλά και την προώθηση επιτέλους της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Ένα νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα Υγείας με κριτήρια αυστηρά όσον αφορά την παροχή των υπηρεσιών, την ποιότητα των υπηρεσιών και τις διαδικασίες λειτουργίας αυτού του νέου θεσμικού πλαισίου.

Για τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτών στη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Δεσμευόμαστε για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Για τη σύγχρονη οργάνωση και διοίκηση του ΕΣΥ, όπως επίσης και για τη μετεξέλιξη του Υπουργείου Υγείας σε Επιτελικό Φορέα Πολιτικής Υγείας.

Δεσμευόμαστε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που είναι καθοριστικές για το Σύστημα αλλά χαρακτηρίζουν και την πολιτική μας.

Την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του συστήματος κατά 1% του ΑΕΠ. Την πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο πέραν του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.

Εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεσμευόμαστε με αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα που δίνουν μια διαφορετική πνοή και μια άλλη ελπίδα στο χώρο της Υγείας. Όμως όλα αυτά απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση και βεβαίως την απαραίτητη ιδεολογική ώθηση.

Είναι προφανές ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος ως βασική ιδεολογική και πολιτική παραδοχή είναι πολύ μακριά από τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις της ΝΔ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Οι κίνδυνοι από τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού
Διεθνής διάκριση για τον δρ Σταύρο Αλευρογιάννη
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου