ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

ΘΕΜΑ: Παράνομες προμήθειες στα Νοσοκομεία

Οι ελλείψεις υλικών στα Νοσοκομεία της χώρας είναι μεγάλες. Χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται και ασθενείς πολλές φορές στερούνται απαραίτητων θεραπευτικών αγωγών. Το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές προμηθειών για το Ε.Σ.Υ.

Το νέο σύστημα προμηθειών για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του δεν λειτουργεί ή σε όποιους τομείς λειτουργεί δημιουργεί εμπόδια και επιπλέον γραφειοκρατία. Τα χρέη των Νοσοκομείων ξεπέρασαν τα 5 δις ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η περιβόητη ρύθμιση των χρεών καθυστερεί και η υποβάθμιση των Νοσοκομείων συνεχίζεται.

Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν στην Ελευθεροτυπία της 19ης Ιανουαρίου 2008, ο κ. Γ.Γ. του ΥΥΚΑ, αναφερόμενος στην επικείμενη διαδικασία εξόφλησης των από 3ετία σχεδόν συσσωρευμένων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: ‘Πριν ολοκληρωθεί η εξόφληση, θα έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη νόμου για την κατοχύρωση της νομιμότητας όλων ανεξαιρέτως των προμηθειών’.

Από τη διατύπωση της παραπάνω δήλωσης προκύπτει με σαφήνεια ότι η ηγεσία του ΥΥΚΑ έχει υπ΄ όψιν της περιπτώσεις προμηθειών που δεν έγιναν με νόμιμο τρόπο και για τις οποίες η εξόφληση θα είναι παράνομη, -και σε κάθε περίπτωση αδύνατη-, εάν δεν προηγηθεί η εκ των υστέρων νομιμοποίησή τους από την Βουλή.

Εν όψει αυτού ερωτάται ο κ. Υπουργός:
α) Ποιες είναι οι συγκεκριμένες παράνομες προμήθειες για τις οποίες απαιτείται η εκ των υστέρων κατοχύρωση της νομιμότητας; Ποια υλικά ή υπηρεσίες αφορούν;
β) Ποιο είναι το ύψος δαπάνης για τις προμήθειες αυτές κατά κατηγορία και κατά νοσοκομείο;
γ) Ποιο είναι το ποσοστό των οφειλών που έχουν πρόβλημα νομιμοποίησης επί του συνολικού ποσού που οφείλουν τα νοσοκομεία στους προμηθευτές τους;
δ) Ποιες διατάξεις νόμων έχουν παραβιασθεί, ώστε να καταστούν οι επίμαχες προμήθειες μη νόμιμες; Παρακαλούμε να αναφέρετε τις διατάξεις αυτές λεπτομερώς και κατά περίπτωση.


ε) Από πότε γνωρίζει το ΥΥΚΑ το γεγονός της μη νόμιμης διενέργειας των προμηθειών αυτών; Υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα που να πιστοποιούν την γνώση αυτή;
στ) Ποιες ήταν οι μέχρι σήμερα ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την αποκατάσταση της νομιμότητας; Υπήρξαν οδηγίες προς τους φορείς που διενήργησαν τις προμήθειες; Εάν ναι, διενεργήθηκε έλεγχος για την ορθή και εφαρμογή των οδηγιών αυτών; Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Παρακαλούμε να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα διαθέσιμα έγγραφα και ειδικότερα αυτά που αναφέρονται στις παραγράφους ε΄ και στ΄ της παρούσας.

Ο ερωτών Βουλευτής

Έκτορας Νασιώκας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ