‘Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και εντός του 2009 θα δημοσιευτεί Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό’, ανέφερε σε απάντησή της η αρμόδια για θέματα Υγείας Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ανέφερε στην ερώτησή του ότι σύμφωνα με έρευνα της EURO-PERISTAT που δημοσιεύθηκε το 2008, η βρεφική θνησιμότητα (τις πρώτες 27 ημέρες μετά τη γέννηση) στις χώρες της ΕΕ κυμαίνεται από 2% στις 1.000 γεννήσεις σε Κύπρο, Σουηδία έως 5,7% στη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Γαλλία το ποσοστό φθάνει στο 10,7%, στην Ολλανδία στο 7%, στη Σλοβενία στο 5,6%, στη Δανία στο 5,1%, στην Ελλάδα το 4,8% και στη Γερμανία στο 3,5%.

Επιπλέον, το ποσοστό γέννησης λιποβαρών μωρών φαίνεται να επηρεάζεται από το γεωγραφικό σημείο της χώρας, εφόσον παρατηρούνται περισσότερες γεννήσεις μωρών κάτω των 2,5 κιλών στις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

Όσον αφορά στα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών ανά 100 χιλιάδες γεννήσεις, είναι ιδιαίτερα αυξημένα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με 29,6% στην Εσθονία, 12,1% στη Λετονία και 11,5% στη Σλοβενία. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ιταλία (3,2%), στη Σουηδία (2%) και στην Ελλάδα (1,9%).

Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, η έκθεση αυτή παρέχει ένα σημείο αναφοράς που μπορεί να καθοδηγήσει τις ενέργειες των κρατών μελών στον τομέα της προγεννητικής υγείας.

Για παράδειγμα, η συνδυασμένη δράση των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καλύτερη ενημέρωση των γυναικών για τους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνευματωδών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποτελεί μία από τις βασικές εκστρατείες για τη μείωση επικινδύνων συμπεριφορών σε σχέση με την περιγεννητική και παιδική θνησιμότητα στους πληθυσμούς τους.

Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστριών κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (21,8%) ενώ η Λιθουανία έχει το χαμηλότερο (4,8%).

Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης τις βελτιώσεις στα συστήματα της υγειονομικής πρόνοιας όπως με τις επενδύσεις στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων και με την έρευνα για καλύτερη υγειονομική τεχνολογία και τεχνικές στα διάφορα ερευνητικά προγράμματα πλαίσια.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food