Τη γραπτή δέσμευση πως το Υπουργείο Υγείας θα αποπληρώσει άμεσα τις οφειλές του προς το Ινστιτούτο Έρευνας - Εκπαίδευσης Ψυχιατρικών Ανοϊκών Ασθενών Alzheimer Ν. Χανίων, απέσπασε σήμερα, από τον αρμόδιο Υφυπουργό Γ. Παπαγεωργίου ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων Μ.

Σκουλάκης, μετά και την παρέμβαση του τελευταίου στη Βουλή για τα οικονομικά προβλήματα του Ινστιτούτου.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Υγείας, στην απάντησή του προς τον κ. Σκουλάκη ανέφερε πως ‘μέσα στον Ιανουάριο του έτους 2009 το Ινστιτούτο Έρευνας - Εκπαίδευσης Ψυχιατρικών Ανοϊκών Ασθενών Alzheimer υπέβαλε τα απολογιστικά στοιχεία Δ' Τριμήνου και τα συγκεντρωτικά του έτους 2008 βάσει των οποίων - και αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος - θα αποπληρωθούν για το έτος 2008’ σημειώνοντας παράλληλα πως ο ‘εν λόγω φορέας, για το έτος 2008, επιχορηγήθηκε με το ποσό των 201.261,26 € ενώ ο προϋπολογισμός ανήρχετο στο ποσό των 300.000 €.

Δηλαδή ο Φορέας έχει επιχορηγηθεί σε ποσοστό 67% περίπου επί του προϋπολογισμού του’.

Αναφορικά δε με τις χρηματοδοτικές ροές προς το συγκεκριμένο Φορέα αλλά και προς όλα τα ΝΠΙΔ που λειτουργούν ανάλογες δομές ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως ‘το ΥΥΚΑ αντιλαμβανόμενο το ευαίσθητο κοινωνικό και ταυτόχρονα σημαντικό έργο που επιτελείται στο χώρο της ψυχικής υγείας από τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά πάγια πρακτική του και όλως εξαιρετικά-κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού - προβαίνει σε 4 ετήσιες προκαταβολές επί τη βάσει εγκεκριμένων προϋπολογιστικών στοιχείων των φορέων από τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του Υ.Υ.Κ.Α.

και όχι απολογιστικών (δηλαδή των πραγματοποιηθεισών δαπανών) όπως προβλέπεται΄.

Καταλήγοντας, ο Υφυπουργός Υγείας σημειώνει πως ‘κατά το τρέχον έτος, η Δ/νση Ψυχικής Υγείας και δεδομένων των πλεονασμάτων και ελλειμμάτων που εμφανίστηκαν από τα απολογιστικά στοιχεία χρήσης 2007 στους φορείς, προχώρησε στις επιχορηγήσεις προς τα ΝΠΙΔ πάλι με εντάλματα προπληρωμής ανάλογα με τις εγκεκριμένες πιστώσεις λαμβάνοντας υπόψη τα τριμηνιαία πλέον απολογιστικά στοιχεία και τις οφειλές μισθοδοσίας όλων των μονάδων ψυχικής υγείας που αυτοί λειτουργούν’.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food