Αισθάνομαι ειλικρινά αμήχανα. Και αισθάνομαι αμήχανα γιατί μόλις προηγουμένως ο κύριος Υπουργός ζήτησε το λόγο προκειμένου να ανακοινώσει στο Σώμα ορισμένες νομοθετικές βελτιώσεις του Νομοσχεδίου το οποίο συζήτησε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, και ακούσαμε όλοι οι συνάδελφοι έκπληκτοι να αναγνώσκει ένα νέο Νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση βεβαίως μπορεί να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα νομοθετεί. Και είναι προφανής ο τρόπος. Η επιλογή είναι νομοθετούμε στο πόδι.

 Όμως κυρία Πρόεδρε είμαι σίγουρος ότι εσείς, ο Πρόεδρος της Βουλής, όλοι οι συνάδελφοι έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε το κύρος του Κοινοβουλίου και κυρίως το κύρος της νομοθετικής διαδικασίας.

Η συζήτηση, την οποία ο κύριος Υπουργός προηγουμένως εισήγαγε, είναι μια συζήτηση επί της τετάρτης ή της πέμπτης εκδοχής, αν δεν με απατά η μνήμη μου, επί του ιδίου νομοθετήματος, και το οποίο η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη συζητήσει στα πλαίσια της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ακρόαση των φορέων, οι οποίοι αντιτέθηκαν στις απόψεις οι οποίες ήταν εγγεγραμμένες στο προηγούμενο νομοσχέδιο, όπως επίσης έχουμε ενώπιο μας την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους επί του προηγούμενου νομοσχεδίου.



Όμως τώρα ο κύριος Υπουργός έρχεται και τροποποιεί. Ουσιαστικά παρουσίασε επτά σελίδες τροπολογίες, χωρίς οι τροπολογίες αυτές να έχουν κατατεθεί στη Βουλή σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει τρεις μέρες πριν.



Ερωτώ λοιπόν. Πως κυρία Πρόεδρε εσείς ως προεδρείο και εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορούμε να νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία η οποία προσβάλλει τα κοινοβουλευτικά ήθη της χώρας μας για ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας όπως είναι η υγεία, όπως είναι το μέλλον των γιατρών, βασικών πυλώνων του ΕΣΥ;

Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο, το καινούργιο το οποίο εισήγαγε ο κύριος Αβραμόπουλος, ομολογώντας στην ουσία ότι αποσύρει το προηγούμενο νομοσχέδιο, να επανέρθει σύμφωνα με τις διαδικασίες τις οποίες προβλέπει ο κανονισμός, να κατατεθεί στην Επιτροπή, να έρθει με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και όλα τα κόμματα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούμε επί της ουσίας των νέων τροποποιήσεων.



Και επιπλέον, επειδή τον άκουσα τον κύριο υπουργό και προηγουμένως να αναφέρει ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, θα τροποποιηθεί, η Σύμβαση η οποία υπέγραψε με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να πω ότι αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Βουλή των Ελλήνων, και δεύτερον θα ήθελα να ρωτήσω, η ίδια η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών έχει ερωτηθεί;

Υπάρχει συμφωνία επί αυτών; Εδώ γιατί δεν το γνωρίζουμε; Επειδή λοιπόν πρόκειται περί πρωτοφανών καταστάσεων τις οποίες δεν έχει ξαναζήσει το Κοινοβούλιο, κυρία Πρόεδρε σας παρακαλώ πάρα πολύ να ζητήσετε από την κυβέρνηση, αυτό που υπονόησε ο κύριος Υπουργός, δηλαδή την απόσυρση του Νομοσχεδίου του, να το καταστήσει και επισήμως δια δηλώσεως του, να αποσύρει το νομοσχέδιο, και με το νέο νομοσχέδιο το οποίο προηγουμένως ανέγνωσε να προσέλθουμε στην Επιτροπή και ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία.

Διαφορετικά, όλα τα υπόλοιπα θα είναι μέσα στο κλίμα των ημερών, δεδομένου ότι έχει αρχίσει το Τριώδιο. Και ως εκ τούτου, σας παρακαλώ πολύ, οφείλουμε να προστατέψουμε το κύρος του Κοινοβουλίου.

Κυρία Πρόεδρε με συγχωρείτε αλλά εκπλήσσομαι από αυτά που είπατε προηγουμένως, και αναρωτιέμαι αν το προεδρείο έχει πράγματι αυτήν την άποψη και εμμένει σε αυτή.

Ενθυμούμαι ότι τόσο κατά την περίοδο της προεδρίας του κυρίου Κακλαμάνη, όσο και της κυρίας Μπενάκη, και μέχρι τώρα, του Προέδρου κυρίου Σιούφα, ουδέποτε το προεδρείο έκανε δεκτή αυτή τη διαδικασία την οποία ζητάει ο κύριος Υπουργός.

Δηλαδή, με νέες τροπολογίες γιατί δεν πρόκειται περί νομοθετικών βελτιώσεων.

Εννέα χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και 16 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ουδέποτε θυμάμαι να γίνεται κάτι τέτοιο. Να τροποποιείται με τροπολογίες με προσθήκες ένα νομοθέτημα, το οποίο εισάγεται για συζήτηση.

Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, θεωρώ ότι κυρία Πρόεδρε έχετε υποχρέωση εσείς όπως και όλοι μας να προστατέψουμε τη νομοθετική διαδικασία και το κύρος του Κοινοβουλίου και να μην αποδεχτούμε αυτή την πρακτική της κυβέρνησης.

Επιπλέον ζητώ να ακολουθήσουμε τη νόμιμη διαδικασία, τη διαδικασία δηλαδή που προβλέπει ο Κανονισμός. Ο κύριος Υπουργός ομολόγησε, γιατί αυτό έπραξε, ότι απέσυρε το νομοσχέδιο το οποίο είχε συζητήσει στην Επιτροπή και έρχεται με ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο η Επιτροπή πρέπει να συζητήσει επί τη βάση της Έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η οποία τώρα αφορά το προηγούμενο νομοσχέδιο.

Σας ρωτώ, το καινούργιο νομοσχέδιο έχει Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου; Όχι. Σας ρωτώ λοιπόν κυρία Πρόεδρε, με ποια διαδικασία επιμένετε να συζητήσουμε;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food