‘Έξι θρεπτικά στοιχεία: η ενεργειακή αξία (θερμίδες), τα λιπαρά, τα κορεσμένα, οι υδατάνθρακες, τα σάκχαρα και το αλάτι ανά 100g ή 100ml ή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανά μερίδα τροφίμου, θα πρέπει να δηλώνονται στο πρόσθιο μέρος της συσκευασίας των μεταποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με τον προτεινόμενο Κανονισμό σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές που συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο’, ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες σχετικά με παραδοσιακά εθνικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα γερμανικά πρέτζελ ή τις βελγικές βάφλες, δεν προβλέπονται ειδικοί περιοριστικοί κανόνες. Παρόλα αυτά, προκειμένου να δοθεί κάποια ευελιξία σε μικροεπιχειρήσεις, η Κομισιόν θα επιτρέψει εξαίρεση από την υποχρεωτική επισήμανση του θρεπτικού περιεχομένου τροφίμων που διατίθενται απευθείας από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων προϊόντος προς τον τελικό καταναλωτή.

Επιπλέον, στην περίπτωση μη προσυσκευασμένων τροφίμων, τα κράτη μέλη μπορούν να εξαλείψουν την υποχρέωση παροχής στοιχείων ως προς το θρεπτικό περιεχόμενο, εφόσον ο καταναλωτής λαμβάνει κάποια επαρκή πληροφόρηση.

‘Σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων διατροφής, δεν υφίστανται κοινοτικοί κανόνες που να απαγορεύουν τη διαφήμιση ορισμένων τροφίμων σε παιδιά. Ωστόσο, πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση ανάπτυξης κώδικα συμπεριφοράς ως προς το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να φέρουν θετικά αποτελέσματα’, δήλωσε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η πρόσφατα εκδοθείσα Οδηγία για τα Οπτικοακουστικά Χωρίς Σύνορα ενθαρρύνει παρόχους υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων να αναπτύξουν κώδικες δεοντολογίας σχετικά με τη διαφήμιση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι στα παιδιά.

Τέλος, στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι ενήμερη για τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία της παιδικής ηλικίας, αλλά τόνισε ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν επαρκεί από μόνη της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 εγκρίθηκε και η Λευκή Βίβλος για μια Στρατηγική της Ευρώπης για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη Διατροφή, το Υπερβολικό Βάρος και την Παχυσαρκία, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, η οποία θα δεσμεύει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες εμπειρίες, όπως την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό