Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με τη διοίκηση του ΙΚΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε σήμερα εκ νέου την κατάθεση νομοσχεδίου για το ΙΚΑ.

Αναμένουμε να κατατεθεί το νομοσχέδιο, επί του οποίου θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Εν τω μεταξύ όμως εκστομίζονται πανηγυρικοί του τύπου «ο στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη? με όλα και κάθε μέρα ποιοτικότερες υπηρεσίες, σύγχρονες υπηρεσίες», που προβάλλουν την κοινή νοημοσύνη του πολίτη.

Καλούμε την υπουργό να επισκεφθεί οποιοδήποτε υποκατάστημα ΙΚΑ, εντός ή εκτός Αττικής, και να ρωτήσει εκεί τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους αν επί πενταετία βελτιώθηκε κάτι στην εξυπηρέτησή τους! Η υποστελέχωση των διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών κοντεύει να οδηγήσει τα υποκαταστήματα σε κλείσιμο, και τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους στην απελπισία.



Διατρανώθηκε επίσης από την κυρία Πετραλιά ότι «το ΙΚΑ αποτελεί τη ναυαρχίδα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης Εμείς αρκούμεθα σε δύο επισημάνσεις. Οι πρόχειρες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων επιβάρυναν το ΙΚΑ με επιπλέον έλλειμμα ύψους 1,2 δις ευρώ, ευνοώντας τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και ωθώντας το γρηγορότερα στην κατάρρευση.

Μετά από αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών της κυβέρνησης, η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα 3,8 δις ευρώ ετησίως και μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 30%!

Εξαγγέλθηκαν και άλλα πομπώδη, όπως «όταν μιλάμε για εκσυγχρονισμό, εννοούμε εκσυγχρονισμό, παρακολούθηση και εξορθολογισμό?» Εμείς απλώς διαπιστώνουμε ότι:

  • λόγω των κάκιστων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, η ιατροφαρμακευτική δαπάνη καλπάζει ανεξέλεγκτη (αύξηση κατά 40% των φαρμάκων και κατά 23% των δαπανών υγείας την τελευταία διετία),
  • η μηχανοργάνωση του Ταμείου έχει «παγώσει» για 5 χρόνια, με αποτέλεσμα η συνταγογράφηση να παραμένει ανεξέλεγκτη, και
  • οι συντάξεις απονέμονται σε διάστημα από 3 μήνες έως 2 χρόνια, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Τέλος, δεν ξέρουμε σε τι αναφέρεται η υπουργός όταν λέει ότι «Το ΙΚΑ της ήσσονος προσπάθειας αποτελεί παρελθόν». Προφανώς, αναφέρεται στην τελευταία κυβερνητική πενταετία ή στους προκατόχους της. Εμείς αρκούμεθα στην ακόλουθη επισήμανση: Η κυβέρνηση παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ το ΙΚΑ με ετήσιο πλεόνασμα 1,3 δις ευρώ και το μετέτρεψε σε ελλειμματικό με οργανικό έλλειμμα ύψους 4,4 δις ευρώ σήμερα.



Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό