ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
-ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 

ΘΕΜΑ: Διαχείριση ιατρικών αποβλήτων.

Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 15.000 τόνοι μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα το χρόνο (50% στην περιοχή της Αθήνας και 15% στην περιοχή της Θεσ/κης).

Η κάθε νοσοκομειακή μονάδα πρέπει να διαθέτει σύστημα συλλογής αποβλήτων. Τα απόβλητα θα πρέπει αρχικά να διαχωρίζονται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους (σε οικιακού, μολυσματικού και τοξικού τύπου) και στη συνέχεια να αποθηκεύονται σε περιέκτες με ειδική σήμανση από εκπαιδευμένο πάντα προσωπικό.



Για την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων υψηλής επικινδυνότητας, συνήθης πρακτική είναι η χρήση κλιβάνου αποτέφρωσης στον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων. Παρόλο που ορισμένα νοσοκομεία διαθέτουν κλιβάνους αποτέφρωσης, οι πιο πολλοί είναι εκτός λειτουργίας λόγω της απουσίας διατάξεων επεξεργασίας των απαερίων της καύσης, ενώ οι υπόλοιποι δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τέφρας που περιέχει άκαυστα αντικείμενα όπως βελόνες, γυάλινα μπουκαλάκια κ.λ.π., με άμεσο κίνδυνο τον τραυματισμό του εργοτεχνικού προσωπικού. Από το 2007 υπάρχει σύγχρονη εγκατάσταση αποτέφρωσης στα Άνω Λιόσια, όπου συγκεντρώνονται τα επικίνδυνα απόβλητα από νοσοκομεία της Αττικής και επιτυγχάνεται καύση χωρίς άκαυστα υλικά.



Όμως μεγάλη ποσότητα νοσοκομειακών απορριμμάτων δεν μεταφέρεται στον αποτεφρωτήρα Α. Λιοσίων και συχνά καταλήγει είτε στη χωματερή της Φυλής, μαζί με οικιακά και σύμμεικτα απορρίμματα, είτε σε άλλες παράνομες χωματερές, αποτελώντας μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι 'υπάρχει σημαντική απόκλιση-που αγγίζει ακόμη και το 60%- μεταξύ των θεωρητικά παραγόμενων νοσοκομειακών αποβλήτων και των μεταφερόμενων προς αποτέφρωση στο εργοστάσιο.'

Επειδή τα ιατρικά απόβλητα περιέχουν λοιμογόνα στοιχεία και η σωστή διάθεση των αποβλήτων έχει στόχο την προστασία εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών στα νοσοκομεία, αλλά και την αποτροπή ή τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον - κυρίως της ρύπανσης της ατμόσφαιρας κατά την καύση τους και της υποβάθμισης του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων κατά την ανεξέλεγκτη απόθεσή τους σε χωματερές.



Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Εφαρμόζουν οι υγειονομικές μονάδες δημόσιες και ιδιωτικές τη νομοθεσία για την αποτέφρωση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων;
  • Έχουν γίνει έλεγχοι και αν ναι ποια τα αποτελέσματα και τι κυρώσεις έχουν επιβληθεί στους τυχόν παραβάτες;


    Ο ερωτών Βουλευτής

    ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό