Η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού ολοκληρώνει τη γυναίκα. Ωστόσο, μια μητέρα δεν παύει να είναι και γυναίκα που θέλει να διατηρήσει την εμφάνισή της. Κατά την εγκυμοσύνη, το σώμα υφίσταται μεγάλες αλλαγές, με αποτέλεσμα μετά τον τοκετό να μην μπορούν να αντιρροπιστούν πλήρως.
Τα σημεία που επηρεάζονται περισσότερο είναι η κοιλιά, το στήθος και συνολικά οι γραμμές του σώματος.
Στην εγκυμοσύνη, το δέρμα της κοιλιάς υποβάλλεται σε μεγάλη διάταση. Οι ορθοί κοιλιακοί μύες από κατακόρυφοι και παράλληλοι μεταξύ τους, υπό τη δράση της αυξανόμενης ενδοκοιλιακής πίεσης, απομακρύνονται από τη μέση γραμμή.
Στην περιοχή της κοιλιάς παραμένει συνήθως περίσσεια λίπους - δέρματος και αλλαγή στο σχήμα του ομφαλού. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών, οδηγεί στην εμφάνιση της «κρεμάμενης κοιλίας».
Συχνά, προστίθεται και το πρόβλημα των ραγάδων στην κοιλιά ως επακόλουθο της εγκυμοσύνης και είναι ένας παράγοντας που οδηγεί πολλές γυναίκες στο να προβούν σε κοιλιοπλαστική.
Ποια είναι η διαδικασία;
Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, αφού προηγηθεί ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 έως 2,5 ώρες και συνιστάται νοσηλεία 2 ημερών. Χρειάζονται 2 εβδομάδες έως 1 μήνας για να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η τομή γίνεται αρκετά χαμηλά στην κοιλιά, ώστε να κρύβεται εντελώς στο εσώρουχο ή το μαγιό. Για τις πρώτες 3-4 μετεγχειρητικές ημέρες μπορεί να υπάρχει κάποιου βαθμού δυσφορία, που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με χρήση παυσίπονων.
Θα χρειαστεί να φοράτε για λίγες ημέρες υποστηρικτικό κορσέ.
Ποιες τεχνικές εφαρμόζονται;
Εφαρμόζονται δύο βασικές τεχνικές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:
- Mini κοιλιοπλαστική: Όταν δε χρειάζεται να αλλάξουμε τη θέση του ομφαλού. Με αυτήν την τεχνική αντιμετωπίζουμε μικρού έως μέτριου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς κάτω του ομφαλού.
- Κλασική κοιλιοπλαστική: Όταν γίνεται μετάθεση του ομφαλού σε νέα θέση. Με αυτήν την τεχνική αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς και πάνω από τον ομφαλό.
Στην κοιλιοπλαστική, ταυτόχρονα με την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης και της διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών της κοιλιάς, επιτυγχάνοντας ένα «καλοχτισμένο» κοιλιακό τοίχωμα και ένα πιο κομψό και νεανικό σώμα.
Ποια η συμβολή της κοιλιοπλαστικής στην αντιμετώπιση των ραγάδων;
Στην κοιλιοπλαστική οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό μέχρι την ηβική σύμφυση, αφαιρούνται, εφόσον αφαιρείται το δέρμα, και εξαφανίζονται. Οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό και πάνω ή στο πλάγιο της κοιλιάς δεν αφαιρούνται.
Όμως, λόγω της τάσης που υφίσταται το δέρμα, βελτιώνονται στην όψη και μεταφέρονται πιο χαμηλά.
Πόσο καιρό πρέπει να περιμένει μια γυναίκα μετά τον τοκετό για να προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση;
Η κοιλιοπλαστική πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον τοκετό, ώστε το σώμα της γυναίκας να έχει επανέλθει από μόνο του σε κάποιο βαθμό και να φανεί αν υπάρχει πρόβλημα χαλάρωσης, ενώ δεν πρέπει να γίνει αν ακολουθήσει άλλη εγκυμοσύνη σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Πότε γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση και γίνονται βέβαια πιο θεαματικά τους επόμενους μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της αποθεραπείας η γυναίκα θα έχει αποκτήσει μια επίπεδη κοιλιά, τονώνοντας την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή της.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επέμβασης θεωρούνται μόνιμα, εφόσον εκείνη δεν υποβάλει το σώμα της σε μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.
Πηγές:
Αναστάσιος Τσεκούρας, Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας