Ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Π. Αθηνών Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος μάς εξηγεί τι είναι ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας.

Ο πόνος είναι μία από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μας που μας ειδοποιεί για δυσλειτουργίες στο σώμα μας ή για επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες. Ο οξύς πόνος (περιγράφεται επίσης ως βραχύς πόνος) συνιστά γενικά προειδοποιητικό σήμα και είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προστατεύει, για παράδειγμα, από τα εγκαύματα και σηματοδοτεί την ύπαρξη τραυμάτων και λοιμώξεων.

Ο οξύς πόνος, που προφανώς συνδέεται με τραυματισμό και υποχωρεί μετά την επούλωση, συνήθως έχει διάρκεια μικρότερη από ένα μήνα. Ωστόσο, ο πόνος που συνεχίζεται για πολύ καιρό μετά την επούλωση ή την αποκατάσταση του τραύματος είναι γνωστός ως χρόνιος πόνος και μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό και ανυπόφορο πρόβλημα. Σχεδόν 1 στα 5 (19 επι τοις εκατό) άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Ο πόνος στα νεύρα είναι ένα είδος χρόνιου πόνου που οφείλεται, είτε σε βλάβη των νεύρων που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναγνωρίζουν το αίσθημα του πόνου, είτε σε τραυματισμό μέρους του νευρικού συστήματος που μεταφέρει τα σήματα πόνου, όπως η σπονδυλική στήλη ή ο εγκέφαλος.
Πλήθος παθήσεων είναι δυνατόν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στα νεύρα και κατά συνέπεια νευροπαθητικό πόνο, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι τραυματισμοί από ατύχημα. Ο ακρωτηριασμός ενός μέλους αποτελεί επίσης μία ευρέως γνωστή αιτία νευροπαθητικού πόνου (πόνος μέλους-φαντάσματος).
Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί επίσης να αποτελεί μία σχετικά συχνή επιπλοκή άλλων παθήσεων που συσχετίζονται με τα νεύρα. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν το διαβήτη, τον έρπητα ή την οσφυαλγία. Αυτό εξηγεί γιατί ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να αποτελεί συνηθέστερη αιτία χρόνιου πόνου από ότι αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση των κυττάρων
Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος στην άσκηση ιδιωτικού έργου των ειδικευόμενων ιατρών
Αυξάνονται οι τιμές σε 580 φάρμακα [λίστα]