Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2004

Μελάνωμα: Συμβουλές προστασίας

Η μείωση του στρώματος του όζοντος έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σταδιακή αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει μέχρι τη γη και οι βλαβερές συνέπειες της έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των δερματικών καρκίνων. Στην Ελλάδα ένας στους πέντε Έλληνες θα προσβληθεί από κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του! Ο καρκίνος του δέρματος αν διαγνωσθεί έγκαιρα στις περισσότερες περιπτώσεις (όταν πρόκειται για βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυταρικό επιθηλίωμα) θεραπεύεται οριστικά χωρίς κανένα κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004

Καρκίνος του προστάτη: Παθογένεια και σταδιοποίηση

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, αποτελεί δε την δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονος.

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2003

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο αποτελεί το τμήμα εκείνο του πεπτικού μας συστήματος που αποθηκεύει τα κατάλοιπα της τροφής μας και τα οδηγεί εκτός του σώματός μας. Τα παχύ έντερο αποτελείται από το κόλον (περίπου 2 μέτρα) και το ορθό (τα τελευταία 20 εκατοστά).

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003

Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι τέταρτος σε συχνότητα στους άνδρες και όγδοος στις γυναίκες και ευθύνεται για το 5,5% και το 2,3% όλων των νεοπλασμάτων αντίστοιχα.

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003

Περιοδικός προληπτικός έλεγχος (check up)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώιμη διάγνωση ορισμένων παθήσεων οδηγεί στην σωστότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Αυτό ισχύει τόσο για τις καλοήθεις παθήσεις όσο και για αρκετές κακοήθεις παθήσεις όπως π.χ. ο καρκίνος.

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2002

Επαγγελματικός Καρκίνος

Οι όγκοι επαγγελματικής αιτιολογίας είναι συνήθως δύσκολο να διαγνωστούν ιστολογικά και κλινικά από τους όγκους μη επαγγελματικής αιτιολογίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά.