Οροί και Παροχετεύσεις

Θα χρησιμοποιείται ορός (ενδοφλέβιας έγχυσης) για να σας χορηγούμε υγρά τις πρώτες 1–2 ημέρες, μέχρι να είστε πλήρως σε θέση να τρώτε και να πίνετε κανονικά και πάλι. Σταματάμε πρώιμα την χορήγηση ορών για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων, να διευκολύνουμε να κινείστε, να σηκώνεστε από το κρεβάτι και ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ μετεγχειρητικά όσο περισσότερο γίνεται, για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.Όμως έτσι πρέπει να θυμάστε να πίνετε αρκετά υγρά, όσα νοιώθετε ότι χρειάζεστε, αν διψάτε (επιτρέπονται μετεγχειρητικά όλων των ειδών τα υγρά εκτός από τα αεριούχα‑ανθρακούχα και εκτός από τα αλκοολούχα).

Θα έχετε επίσης και έναν παροχετευτικό σωλήνα (ή, σπάνια, 2 σωλήνες) που ονομάζεται "θωρακική παροχέτευση". Αυτός θα αφαιρεθεί συνήθως 2–7 ημέρες μετά από την εγχείρηση, ανάλογα με την ταχύτητα της ανάρρωσής σας (σπανιότατα μπορεί να παραταθεί η παραμονή του μέχρι 15ημέρες κατ’ανώτατο όριο).

Το χειρουργικό τραύμα συνήθως είναι "θωρακοτομή", που βρίσκεται στα πλάγια του θώρακα ή κάτω από την μασχάλη παράλληλα με τις πλευρές (σχήμα δεξιά). Το τραύμα θα είναι αρχικά καλυμμένο για 7 ημέρες περίπου με επιδεσμικό υλικό.

Πόνος

Είναι αναμενόμενο να νιώσετε ήπιας έντασης πόνο ή ελαφρά δυσφορία μετά από την εγχείρηση.

Ο μετεγχειρητικός πόνος ούτως ή άλλως είναι γενικά ήπιος λόγω μιας τεχνικής που εφαρμόζουμε στο τέλος κάθε εγχείρησης που τελούμε. Η τεχνική αυτή ονομάζεται "Αποκλεισμός Μεσοπλευρίων Νεύρων" και διαρκεί συνήθως τις πρώτες 5 μέρες περίπου μετά την εγχείρηση (από 3 έως 7 ημέρες).

Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τον πόνο εντελώς/πλήρως, ωστόσο τον ελέγχουμε με χορή­γη­ση φαρμάκων ("αναλγητικών", δηλ. παυσίπονων και επιπρόσθετα και "μη‑στεροειδών αντι­φλεγμο­νω­δών" μαζί με γαστροπροστασία), ώστε αυτός να γίνεται υποφερτός, ήπιος και "γλυκός".

Μερικά από τα φάρμακα δίνονται συστηματικά, σε προκαθορι­σμέ­νες ώρες (ακόμα και αν τύχει να μην πονάτε εκείνη τη στιγμή), ως "βασική αναλγη­σία".

Άλλα φάρμακα χορηγούνται επιπρόσθετα των προηγού­με­νων, μόνο αν τύχει να παραπονεθείτε για πόνο.

Ενημερώστε τον εφημερεύοντα γιατρό ή τον/την νοσηλευ­τή/νο­ση­λεύ­τρια αν πονάτε, ώστε να αντιμετωπίσουν τον πόνο το ταχύτερο δυνατόν.

‘Ηπια δυσφορία ή και πόνος στον θώρακα μπορεί να παραμείνει για αρκετές μέρες μετά από το εξιτήριο και για αυτόν θα σας δοθούν ηπιότερα παυσίπονα φάρμακα κατά το εξιτήριο.

Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις μετά από οποιοδήποτε τραύμα (χειρουργικό, πολεμικό κλπ) οι ασθενείς αποκτούν κάποια ευαισθησία στην περιοχή του τραύματος, με αίσθηση "νυγμών", όποτε ο καιρός είναι υγρός ή πρόκειται να βρέξει.

Αυτό είναι κάτι τόσο ήπιο, που ούτε απαιτεί χορήγηση φαρμάκων ούτε προκαλεί ανησυχία στον ασθενή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές